20 Οκτώβριος 2017, 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2017, 15:27

Φωτογραφίες και βίντεο του ISIS στο κινητό του Σύρου που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

  • Φωτογραφίες και βίντεο του ISIS στο κινητό του Σύρου που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη
    Αστυνομικοί οδηγούν τον 32χρονο Σύρο στον εισαγγελέα

«Δεν είμαι τζιχαντιστής, έχω οικογένεια». Αυτό φώναξε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από την Εισαγγελία της Αλεξανδρούπολης ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη ως ύποπτος για δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος. Η σύλληψή του έγινε το βράδυ της Πέμπτης όταν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία ασύλου για τη συνέντευξη σχετικά με την αίτησή του. Ωστόσο, βρισκόταν εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ, καθώς η σύζυγός του τον είχε καταγγείλει για κακοποίηση της ίδιας και των δύο παιδιών τους, ενώ είχε αναφέρει και ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Από την αρχή υπήρχε για την περίπτωσή του εντολή διακριτικής παρακολούθησης», σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο κινητό που είχε μαζί του βρέθηκαν βίντεο και φωτογραφίες με βασανιστήρια και εκτελέσεις ανθρώπων που συνελήφθησαν από τον ISIS, καθώς και άλλα τζιχαντιστικά βίντεο με σκηνές ακραίας βίας. Σε κάποιο από το υλικό εμφανίζεται και ο ίδιος, λένε αστυνομικές πηγές.

Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του ήταν για ενδοοικογενειακή βία. Η σύζυγός του πρώτα μίλησε σε μια κοινωνική λειτουργό στη δομή που λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο, ενώ η επίσημη καταγγελία έγινε σε αστυνομικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη. Ο 32χρονος έφτασε πρώτα στη Λέρο με την οικογένειά του, τον Ιούνιο του 2016.

Το βράδυ της Πέμπτης όταν ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για τρομοκρατική δράση επιχείρησε να κρεμαστεί χρησιμοποιώντας την κουβέρτα που είχε στο κελί του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κάτι σοβαρό και επέστρεψε στα κρατητήρια.

Με την υπόθεση ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ γίνεται έλεγχος στο σπίτι που έμενε, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε άλλα προσωπικά του αντικείμενα.