20 Οκτώβριος 2017, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2017, 14:23

Η ΕΕ, με πρωτεργάτρια τη Μέρκελ, σκληραίνει τη στάση της προς την Τουρκία

  • Η ΕΕ, με πρωτεργάτρια τη Μέρκελ, σκληραίνει τη στάση της προς την Τουρκία
    (Φωτ.: Virginia Mayo / POOL)

Αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία διαπιστώθηκε κατά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής, και σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η Άγκυρα δύσκολα θα δει… λευκό καπνό από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Τουρκία, τα θέματα διεθνούς εμπορίου και το Brexit ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Ειδικά για τις σχέσεις με την Άγκυρα η Κομισιόν ζήτησε να τεθούν επί τάπητος η χρηματοδότησή της, η ενταξιακή πορεία, και το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την αντιτρομοκρατική συνεργασία.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε αποφάσεις, αλλά θα δώσει μια βασική κατεύθυνση για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στις σχέσεις με την Τουρκία. Πρωτεργάτρια του «αντιτουρκικού» κινήματος ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι βήμα προς βήμα υπάρχει απομάκρυνση της χώρας «από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως τις προϋποθέσεις για το κράτος δικαίου».

Με τη Γερμανία συντάχθηκαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Κύπρος, ενώ η Ελλάδα επέλεξε μια μετριοπαθή στάση, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα, «όμως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας πρέπει να διατηρηθεί». Για την Αθήνα, άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό να μην διαταραχθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό έχει μειώσει τις ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Καθημερινής από τις Βρυξέλλες, παρόλο που στα συμπεράσματα της Συνόδου η μόνη αναφορά στην γείτονα χώρα ήταν «ότι οι ηγέτες διεξήγαγαν μια συζήτηση για την Τουρκία», Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μια επανεξέταση των κονδυλίων (να πάνε περισσότερα στοχευμένα σε ΜΚΟ και λιγότερα στην κυβέρνηση), αλλά και να τα μειώσει. Το ποσό μπορεί να μην είναι μεγάλο –κάτω από 2 δισ. για την περίοδο 2018-2020–, μια τέτοια κίνηση, αν και συμβολική, θα δυσχέραινε τις σχέσεις με την Άγκυρα, με δεδομένο και ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει μπει στον πάγο.