20 Οκτώβριος 2017, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2017, 16:36

Τα φάρμακα που πωλούνται στα ελληνικά φαρμακεία είναι 100% ασφαλή

  • Τα φάρμακα που πωλούνται στα ελληνικά φαρμακεία είναι 100% ασφαλή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει με τα φάρμακα που διατίθενται από τα ελληνικά φαρμακεία, όπως ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης.

Στις συσκευασίες των σκευασμάτων υπάρχει διπλός γραμμωτός κώδικας (barcode) και δεν υπάρχει περιθώριο να περάσει στη νόμιμη αλυσίδα πώλησης στην Ελλάδα κάποιο πλαστό φάρμακο.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την ομιλία του διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ) Αρτούρου Ισσέγιεκ στο 17ο συνέδριο-έκθεση PHARMA point που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε πως τα φάρμακα που διατίθενται στα ελληνικά φαρμακεία είναι απολύτως ασφαλή.

Στην ομιλία του με θέμα «Ψευδεπίγραφα φάρμακα: Η Ευρώπη θωρακίζεται», ο Αρτούρος Ισσέγιεκ αναφέρθηκε στην ανησυχία ότι τα πλαστά φάρμακα βρίσκουν τρόπο και καταλήγουν ακόμη και σε φαρμακεία εν αγνοία του φαρμακοποιού, χωρίς ωστόσο αυτό να αφορά την Ελλάδα.

«Τα φάρμακα που πωλούνται στα ελληνικά φαρμακεία είναι 100% ασφαλή, η αξιοπιστία τους είναι διασφαλισμένη και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πώλησης πλαστών φαρμάκων στα φαρμακεία της Ελλάδας, γιατί είναι απολύτως προστατευμένα με τη χρήση του διπλού barcode που υπάρχει στα αυτοκόλλητα κουπόνια όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων. Μπορεί να πωλούνται πλαστά φάρμακα σε φαρμακεία χωρών εκτός Ευρώπης ή ακόμη και της Ευρώπης, όχι όμως στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Διονύσης Ευγενίδης.