20 Οκτώβριος 2017, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2017, 13:14

Τοπικές εκλογές στην Καταλονία με απόφαση της Μαδρίτης

  • Ισπανία: Προς αποχώρηση ο Μαριάνο Ραχόι
    Μαριάνο Ραχόι (φωτ.: EPA / Juan Carlos Hidalgo)

Πρόβα… άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας από τη Μαδρίτη, καθώς, σχεδόν ένα 24ωρο προτού συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155, η ισπανική κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) συμφώνησαν στη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο.

Το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος (που δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα) ρυθμίζει τους όρους με τους οποίους γίνεται η άρση της αυτονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις δηλώσεις της Κάρμεν Κάλβο του PSOE, οι εκλογές είναι στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας. Χθες ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφο της Μαδρίτης, και να εγκαταλείψει την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τοπικές εκλογές, ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας σχολίασε ότι δεν είναι «ο καλύτερος τρόπος» για να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.