19 Οκτώβριος 2017, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2017, 20:59

Τουρκία: Συνελήφθη ο γνωστός «Καβαλιώτης» επιχειρηματίας και ακτιβιστής Οσμάν Καβάλα

  • Τουρκία: Συνελήφθη ο γνωστός «Καβαλιώτης» επιχειρηματίας και ακτιβιστής Οσμάν Καβάλα
    Οσμάν Καβάλα (φωτ.: kavalapost.gr)

Τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κατάγεται από την Καβάλα, σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών και ένθερμο υποστηρικτή των δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία συνέλαβε η αστυνομία το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Ο Καβαλά συνελήφθη κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, προερχόμενος από την πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου συμμετείχε σε μία εκδήλωση.

Ο δικηγόρος του Καβάλα δήλωσε ότι ο πελάτης του μεταφέρθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου σύμφωνα με το ένταλμα μπορεί να κρατηθεί επτά ημέρες.

Ο Οσμάν Καβάλα είναι επικεφαλής και ιδρυτής του πολιτιστικού κέντρου Anadolu Kultur και παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι γνωστός για την δράση του στο χώρο του πολιτισμού και της προάσπισης των βασικών ελευθεριών. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει στενές επαφές με ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη του Οσμάν Καβάλα με ανάρτησή της στο Twitter: «Είναι πολύ ανησυχητικά τα νέα για τη σύλληψη του Οσμάν Καβάλα στην Κωνσταντινούπολη. Θα εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επείγουσα έκκληση για την απελευθέρωσή του».

Παράλληλα με τη σύλληψη του Καβάλα, η τουρκική αστυνομία προσήγαγε για ανάκριση και την ακαδημαϊκό σύζυγό του Αϊσέ Μπουγρά.


Ο Οσμάν Καβάλα (Δ) δίπλα στη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας στο πλαίσιο του δικτύου «Οι δρόμοι του καπνού» 

Ο Οσμάν Καβάλα γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι από οικογένεια που κατάγεται από την Καβάλα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το 1982 πέθανε ο πατέρας του Μεχμέτ Καβάλα και ετέθη επικεφαλής του ήδη από τότε μεγάλου ομίλου οικογενειακών επιχειρήσεων. Στον επιχειρηματικό τομέα συμμετείχε σε διεθνείς πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Συμμετείχε επίσης ως μέλος του ΔΣ στο Κέντρο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Center for Democracy in Southeast Europe).

Στον πολιτιστικό τομέα εκτός από το Anadolu Kultur, ήταν ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Iletisim, σε συνεργασία με τον γνωστό αντιφρονούντα Τούρκο ακαδημαϊκό και συγγραφέα Μουράτ Μπελγκέ, προσφέροντας στο τουρκικό κοινό σημαντικά έργα διανόησης. Έχει χρηματίσει δραστήριο μέλος του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (TESEV), του Ιδρύματος Open Society, του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ελσίνκι κ.ά.

Σημειώνουμε ότι μόλις πριν από έναν μήνα, o Οσμάν Καβάλα είχε βρεθεί για πολλοστή φορά στην πόλη των προγόνων του για να συνυπογράψει μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννη Βύζικα το πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου «Οι δρόμοι του καπνού» (Tobacco Roads) εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Anadolu Kültür, όπως αναφέρει το kavalapost.gr.

Πηγή: cumhuriyet.com.tr / in.gr / kavalapost.gr