19 Οκτώβριος 2017, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2017, 17:26

Ένταλμα σύλληψης του αντιπροέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν

  • Ένταλμα σύλληψης του αντιπροέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν
    (Φωτ.: EPA / Ibrahim Khlil Marwan)

Δικαστήριο της Βαγδάτης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κοσράτ Ρασούλ Άλι, αντιπροέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν και υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν (PUK) για «δηλώσεις που υποκινούν βία κατά του ιρακινού στρατού», σύμφωνα με δικαστική πηγή. Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Σάταρ Αλ Μπιρέκνταρ, εκπρόσωπο του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου του Ιράκ, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης έπειτα από «δηλώσεις στις οποίες ο Ρασούλ ανέφερε ότι ο ιρακινός στρατός και η ομοσπονδιακή αστυνομία στην επαρχία Κιρκούκ είναι δυνάμεις κατοχής».

Οι δηλώσεις περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση όπου επικρίνονται μέλη του κόμματός του επειδή διευκόλυναν, όπως υποστηρίζει, την είσοδο των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ.

Πρόκειται για τη διαφιλονικούμενη πόλη του βορείου Ιράκ που τελούσε υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά) και πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε στον ιρακινό στρατό. «Το δικαστήριο θεωρεί τις δηλώσεις αυτές ως υποκίνηση κατά των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει του άρθρου 226 του ποινικού κώδικα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ο αντιπρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν κινδυνεύει να του επιβληθεί ανώτατη ποινή κάθειρξης επτά χρόνων ή πρόστιμο.

Πολύ στενός συνεργάτης και σύμβουλος του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, τον οποίο υποστήριξε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ράσουν Άλι έφθασε στο Κιρκούκ την Κυριακή μαζί με τους Πεσμεργκά, προτού αποσυρθεί χωρίς να σημειωθεί μάχη.

Καθώς ο Κοσράτ Ρασούλ κατοικεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συλληφθεί, όμως, σύμφωνα με δικαστική πηγή οι ιρακινές Αρχές θα διαβιβάσουν το ένταλμα σύλληψης στην Ιντερπόλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ