19 Οκτώβριος 2017, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2017, 16:01

Μεσσηνία: Στο φως μεγάλο μέρος του θεάτρου της αρχαίας Θουρίας (φωτο)

  • Μεσσηνία: Στο φως μεγάλο μέρος του θεάτρου της αρχαίας Θουρίας (φωτο)
    (Φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Ένα πολύ σημαντικό θέατρο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Ελληνικά στη Μεσσηνία. Πρόκειται για το θέατρο της αρχαίας Θουρίας, το οποίο εντοπίστηκε κατά την περσινή ανασκαφική περίοδο. Φέτος, στις έρευνες που έγιναν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, μεγάλο μέρος του μνημείου επέστρεψε στη… ζωή.

Ολόκληρη η περίμετρος της ορχήστρας του θεάτρου, η διάμετρος της οποίας είναι 16,3 μ. αποκαλύφθηκε πλήρως, το ίδιο και ο αγωγός ομβρίων γύρω από την ορχήστρα, αλλά και η πρώτη σειρά των εδωλίων «που βρίσκονται αδιατάρακτα στη θέση τους», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πίσω από τα εδώλια εμφανίστηκε το κατώτερο μέρος του κοίλου, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πεσμένων αρχιτεκτονικών μελών από τις υπερκείμενες κερκίδες, μεταξύ των οποίων πολλά τμήματα ακέραιων εδωλίων. Στη νότια (δεξιά) πλευρά του κοίλου σώζονται συνολικά πέντε βαθμίδες των κερκίδων, με μεγάλο μέρος των εδωλίων στη θέση τους.


(Φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Οι ανασκαφείς, υπό την δρ Ξένη Αραπογιάννη, έφεραν στο φως και τμήμα της νότιας παρόδου του θεάτρου της αρχαίας Θουρίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η ανακάλυψη  τμήματος της σκηνοθήκης, στη βόρεια εξωτερική πλευρά του θεάτρου, στην οποία εντοπίστηκαν τρεις παράλληλες λίθινες αύλακες για την υποδοχή των τροχών της κινητής σκηνής.

Η συνολική έκταση του έως σήμερα ανεσκαμμένου χώρου στην οποία εκτείνονται τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου είναι 51,25 μ. από βορρά έως νότο, και 28,20 μ. από ανατολή έως δύση.

Gallery