19 Οκτώβριος 2017, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2017, 14:17

Κλείνει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος – Στην Τουρκία μέρος της παραγωγής

  • Κλείνει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος – Στην Τουρκία μέρος της παραγωγής
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ένα από τα πιο ιστορικά εργοστάσια στην Ελλάδα, αυτό της πρώην Πίτσος που πλέον ανήκει στη γερμανική εταιρεία BHS, αναμένεται να βάλει λουκέτο μέχρι το τέλος του 2018, καθώς, όπως αναφέρεται, δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου.

Την ανακοίνωση έκανε η διοίκηση της πολυεθνικής στους επικεφαλής της μονάδας στην Ελλάδα (BSH Οικιακές Συσκευές ΑΕ – πρώην Πίτσος).

Στο εργοστάσιο, που βρίσκεται στον Ρέντη στην Αθήνα, απασχολούνται 250 εργαζόμενοι. Στις 2 Οκτωβρίου ξεκίνησε πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα προβλέπει, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, και την παροχή 4.000 ευρώ για κάθε έτος εργασίας, και έναν χρόνο ασφάλισης.

Η αποχώρηση της γερμανικής πολυεθνικής από την Ελλάδα σχεδιαζόταν εδώ και καιρό. Στον αρχικό σχεδιασμό ήταν το εργοστάσιο να κλείσει την 1η Ιανουαρίου 2018, ωστόσο η BSH Hellas εξασφάλισε μια προσωρινή παραγωγή 140.000 εντοιχισμένων φούρνων που θα επιτρέψει τη λειτουργία της μονάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Στη συνέχεια η παραγωγή των κουζινών αναμένεται να μεταφερθεί στις μονάδες της Τουρκίας.

Στη βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα παράγονται κουζίνες, ψυγεία και καταψύκτες οικιακού τύπου. Υποκαταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Λευκωσία. Τα εμπορεύματα φέρουν τα εμπορικά σήματα Pitsos, Bosch, Siemens, Gaggenau και Neff.

Η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865, και αρχικά ήταν μια μικρή επιχείρηση με το οικογενειακό όνομα που παρήγαγε μικρές οικιακές συσκευές και συσκευές πετρελαίου. Το 1977 η βιομηχανία εξαγοράστηκε κατά 60% από τις γερμανικές βιομηχανίες BSH και Siemens Hellas, το 1996 μετονομάστηκε σε BSP ΑΒΕ και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ.