19 Οκτώβριος 2017, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2017, 08:33

Θησαυρούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας κρύβει η νέα βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

  • Θησαυρούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας κρύβει η νέα βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας
  • Θησαυρούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας κρύβει η νέα βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας
  • Θησαυρούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας κρύβει η νέα βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

Με στόχο τη διάσωση, ανάδειξη και διάδοση του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας εγκαινιάζει τη νέα του βιβλιοθήκη. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 19:00, ενώ θα έχει προηγηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του συλλόγου.

Ανεκτίμητοι θησαυροί του αλησμόνητου Πόντου και της Μικράς Ασίας κοσμούν πλέον τα ράφια της βιβλιοθήκης, στον τρίτο όροφο του νέου κτηρίου που στεγάζει τις δράσεις του συλλόγου.

Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης Γιάννης Καρύδης ανέφερε στο pontos-news.gr ότι «2.000 τίτλοι βιβλίων από αγορές του συλλόγου, αλλά και από δωρεές μελών και φίλων του, οργανώθηκαν μετά από προσπάθεια έντεκα ολόκληρων μηνών και παραδίδονται στο κοινό προκειμένου όλοι να γνωρίσουν τον ποντιακό και μικρασιατικό πολιτισμό».

Όλα τα βιβλία που οργανώθηκαν με την αφιλοκερδή συνεργασία τριών έμπειρων βιβλιοθηκονόμων, μέσω του δεκαδικού συστήματος dewey, έχουν περιεχόμενο τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, ενώ αρκετοί τόμοι αναφέρονται στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η παλαιότερη έκδοση της βιβλιοθήκης χρονολογείται στο 1849.

Στα μελλοντικά σχέδια του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας είναι η τελειοποίηση της οργάνωσης του αναγνωστηρίου με 36 θέσεις, στην ίδια αίθουσα με τη βιβλιοθήκη. Στις πρώτες θέσεις των φιλοδοξιών του Συλλόγου βρίσκεται ο εξοπλισμός της αίθουσας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να γίνεται πιο εύκολο το έργο των μαθητών, των φοιτητών και των αναγνωστών. Στον ίδιο χώρο με το αναγνωστήριο θα δημιουργηθεί και αίθουσα μνήμης, σαν ένα Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού. «Στην αίθουσα μνήμης θα εκτίθενται κειμήλια που έφεραν στις αποσκευές τους οι πρώτοι Πόντιοι κατά τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Για την ώρα όμως η οργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί πόρους που ο σύλλογος αυτόν τον καιρό δεν έχει», τόνισε ο Γ. Καρύδης στο pontos-news.gr.

Η ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη παραδίδεται αύριο στο κοινό και θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (18:00-21:00). Θα είναι ανοιχτή για όλους, Πόντιους και μη, ωστόσο δανειστικό δικαίωμα θα έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου.

Ελένη Κάλλη

  • Φωτογραφίες: Γιάννης Καρύδης.