19 Οκτώβριος 2017, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2017, 12:47

Η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία – Οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης

  • Η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία – Οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης
    Πολίτες διαδηλώνουν μετά τη φυλάκιση δύο Καταλανών ηγετών, των οποίων διερευνάται ο ρόλος στα επεισόδια με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος (φωτ.: EPA / Marta Perez)

Κορυφώνεται εκ νέου η ένταση στην Ισπανία, μετά την επίσημη τοποθέτηση του αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ότι δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία στην περιοχή αλλά θα το κάνει εάν η Μαδρίτη συνεχίσει «την καταστολή», ειδικότερα αναστέλλοντας το καθεστώς αυτονομίας της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας!

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που συγκάλεσε το Σάββατο, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθεί η κρίση με την Καταλονία και να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρει στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Καταλονία, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας «την άρνηση» του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχονται σήμερα οι ισπανικές μετοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,78%. Το κλίμα αβεβαιότητας επηρέασε και τις αγορές συναλλάγματος, οδηγώντας το ευρώ σε πτώση. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο του 1,1822 δολάριο στο 1,1773 δολάριο.