19 Οκτώβριος 2017, 09:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2017, 10:15

Ανοίγει το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη

  • Ανοίγει το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη
    (Φωτ.: benaki.gr)

Μία θεατρική κούκλα, έργο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και το ξύλινο αλογάκι που δώρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον αγαπημένο του εγγονό Λευτεράκη, θα υποδέχονται το κοινό από τις 22 Οκτωβρίου (από τις 10:00 έως τις 18:00), στην είσοδο του νέου Μουσείου Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη, στο Παλαιό Φάληρο, που φιλοδοξεί να γίνει ένας αγαπημένος προορισμός παιδιών και ενηλίκων.

Αφιερωμένο στην παιδική ηλικία, το Μουσείο Παιχνιδιών έχει ως στόχο τη μελέτη, την προβολή και την παρουσίαση όλων των εκφράσεων και πτυχών του θέματος «Παιδί και Παιχνίδι», ενώ παράλληλα αφηγείται με τρόπο ευρηματικό την καθημερινή ζωή των παιδιών από τον 17ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού, καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Στο Μουσείο παρουσιάζονται 3.000 από αυτά, τα οποία θα εναλλάσσονται με τα υπόλοιπα παιχνίδια και αντικείμενα της συλλογής, στο πλαίσιο θεματικών εκθέσεων.

Στον κάτω χώρο, που είναι και ο κυρίως εκθεσιακός, ένα δωμάτιο είναι αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή κοινωνία, ξεκινώντας από το σκαμνί της γέννας, τις κούνιες-νάκες ή σαρμανίτσες, τα θήλαστρα, τα βρεφικά ρούχα, τις κουδουνίστρες και τα παιχνίδια των παιδιών από την βρεφική ηλικία, που έφτιαχναν οι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Στην ενότητα αυτή έχει ενταχθεί και η βάπτιση και τα παιδικά εθιμικά παιχνίδια στον κύκλο του χρόνου.

Σε άλλες προθήκες μπορεί κανείς να δει σημαντικές κατηγορίες, όπως τις κούκλες με ελληνικές φορεσιές, μινιατούρες και μια κούκλα της βασίλισσας Όλγας, τον καραγκιόζη, το ελληνικό και ξένο κουκλοθέατρο, μαριονέτες και στημένο ένα μεγάλο πανηγύρι. Υπάρχουν ακόμη στρατιωτάκια και πολεμικά παιχνίδια, κούκλες από την παιδική λογοτεχνία, τα κόμικς και ήρωες από τον κινηματογράφο. Ένα δωμάτιο αφιερωμένο στο σχολείο και τέλος ένας μεγάλος χώρος αφιερωμένος στα καταστήματα παιχνιδιών της εποχής.

Ένας παραμυθένιος πύργος
Το Μουσείο Παιχνιδιών στεγάζεται σε εκλεκτικιστικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα. Δωρίθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 1976 από τη Βέρα Κουλούρα, σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της Αθανάσιου Κουλούρα. Ο Πύργος του Μουσείου Παιχνιδιών, που παραπέμπει από μόνος του σε παραμύθι, χτίστηκε μεταξύ 1897-1900 και η αρχιτεκτονική του μορφολογία περιέχει κυρίως στοιχεία γοτθικού ρυθμού με αναφορές στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, αλλά και στοιχεία μπαρόκ και art nouveau στις εσωτερικές οροφογραφίες και τοιχογραφίες.

Το κτήριο κρίθηκε διατηρητέο με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1997. Η αποκατάσταση και αναστύλωσή του εντάχθηκε, με σχετικό αίτημα, στο υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2011, στο έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.