18 Οκτώβριος 2017, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2017, 15:16

Συλλέκτες μανιταριών με… πιστοποίηση στα Γρεβενά

  • Συλλέκτες μανιταριών με… πιστοποίηση στα Γρεβενά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χασιαλής Βάιος)

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία πιστοποίησης των συλλεκτών μανιταριών στην Ελλάδα. Οι υπογραφές με το νομικό τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για να απελευθερωθεί το κονδύλι 12.000 ευρώ και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες είναι θέμα ημερών. Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών, Νίκος Ράμμος.

Το πρότζεκτ αυτό γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση των εκπαιδευόμενων συλλεκτών μανιταριών, ενώ τα σχετικά μαθήματα πιθανότατα να γίνονται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμα υπάρχουν αρκετά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν, αλλά όλα έχουν δρομολογηθεί. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το επιμελητήριο Γρεβενών αποτελεί το πρώτο που προχωρά σε πιστοποίηση επαγγέλματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και σε άλλους αντίστοιχους φορείς», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών.


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Γρεβενών Ν. Ράμμος υπογράφουν την προγραμματική σύμβαση για το Κέντρο Πιστοποίησης Μανιταροσυλλεκτών (φωτ.: grevena.blogspot.gr)

Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Μανιταροσυλλεκτών στα Γρεβενά, γεγονός που απάντησε στο κενό νομοθετικού περιεχομένου στο θέμα της πιστοποίησης των συλλεκτών μανιταριών, με έμφαση στην ποιότητα και στην ασφάλεια των καταναλωτών. Η προγραμματική σύμβαση αναφέρεται στη δημιουργία σχήματος για εκπαίδευση και πιστοποίηση συλλεκτών αυτοφυών μανιταριών από τα Γρεβενά και τη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε όσοι ασχολούνται με τη συλλογή μανιταριών να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν βεβαίωση συλλέκτη.

Ο Νίκος Ράμμος επισήμανε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πιστοποίηση από πολλούς συλλέκτες μανιταριών στα Γρεβενά, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διαδικασία συμμετέχουν με την γνώση τους στα θέματα οι Μανιταρόφιλοι Ελλάδας, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Τα είδη μανιταριών στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, ρέματα, λιβάδια, όπως και στις αυλές των σπιτιών, ενώ από αυτά 100 είναι τα μεγάλα και νόστιμα, που συλλέγονται, και 15 είδη τα πιο συνήθη στην κατανάλωση.