18 Οκτώβριος 2017, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2017, 13:18

Άνοιξε ο δρόμος για τον αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου-Ελλάδας

  • Υπογραφές στη δεύτερη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τον EastMed
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Stefan Sauer)

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον ηλεκτρικό αγωγό Euroasia Interconnector. Ο λόγος για τον αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα «ενώσει» την Κύπρο με την Ελλάδα. Το έργο, προς το παρόν γνωστό με το όνομα Αγωγός Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται ρητά στον Κανονισμό της ΕΕ – η μεταφορά του φυσικού αερίου θα γίνεται από την ανοιχτή θάλασσα της Κύπρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Κρήτης.

Πλέον ο αγωγός μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας… έδωσαν τα χέρια.

Φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα αναλάβει και το σύνολο του κόστους. Αρμόδιες πηγές εξήγησαν στην εφημερίδα ότι είναι κάτι «λογικό και φυσιολογικό» αφενός γιατί το έργο εξυπηρετεί πρωτίστως την Κύπρο για εξαγωγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της, και αφετέρου διότι θα υπάρξει συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κόστος των υποδομών, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως οι δύο Αρχές στη γνωμοδότησή τους αναφέρουν η μηδενική συνεισφορά της Ελλάδας «είναι τεκμηριωμένη», ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «καθαρός θετικός αντίκτυπος από τα αποτελέσματα του έργου στα εμπλεκόμενα μέρη».