18 Οκτώβριος 2017, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2017, 14:01

Μάλτα: Αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου των Panama Papers

  • Μάλτα: Αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου των Panama Papers
    Ενδελεχώς εξετάζεται ο τόπος της έκρηξης του αυτοκινήτου της Γκαλίζια (Φωτ.: EPA / Domenic Aquilina)

Προτεραιότητα αποτελεί η διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονίας της Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια για την κυβέρνηση της Μάλτας. Αυτό ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέφ Μουσκάτ, τονίζοντας πως υπάρχει η σκέψη προσφοράς αμοιβής σε όσους έχουν πληροφορίες για την υπόθεση.

Κάτι ανάλογο έχει ήδη προαναγγείλει ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος προσφέρει αμοιβή 20.000 ευρώ.

Ο Ζοζέφ Μουσκάτ ανέφερε ακόμα ότι η αστυνομία έχει εντολή να κάνει τα πάντα για να λύσει την υπόθεση, ενώ τόνισε πως δεν γνωρίζει ποιο είναι το κίνητρο της δολοφονίας. Παράλληλα, επισήμανε πως η Μαλτέζα δημοσιογράφος από το 2010 αρνιόταν να έχει προσωπική ασφάλεια, καθώς δεν ήθελε να γνωρίζει κανείς ποιος έμπαινε στο σπίτι της, και ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να της επιβάλει τέτοιου είδους προστασία, χωρίς να κατηγορηθεί ότι την κατασκοπεύει.

Για το θέμα της έρευνας που διενεργείται για το σκάνδαλο που αποκάλυψε η Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια σχετικά με τον Ζοζέφ Μουσκάτ και τη σύζυγό του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστεί η διαδικασία, προκειμένου να αποδειχτεί η αθωότητά του. Τόνισε, δε, πως σε περίπτωση που βρεθεί κάτι επιλήψιμο εναντίον του, θα παραιτηθεί. Στο μπλογκ της η 53χρονη δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει σκάνδαλο που εμπλέκει τόσο το πρωθυπουργικό ζεύγος σε σκάνδαλο με εταιρεία στον Παναμά, όσο και την κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Αποστολή Ευρωβουλευτών στη Μάλτα
Η υπόθεση της δολοφονίας της Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια απασχολεί έντονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αποκαλύψεις της είχαν προκαλέσει αίσθηση και στις Βρυξέλλες. Η εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers συνεδριάζει σήμερα για να αποτίσει φόρο τιμής στην Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια και θα απαιτήσει πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα των συνθηκών του εγκλήματος.

Ο ευρωβουλευτής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα Panama Papers Στέλιος Κούλογλου ζήτησε την αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών στη Μάλτα.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής ο Στέλιος Κούλογλου επισημαίνει πως το πολιτικό σύστημα της Μάλτας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διερεύνηση των υποθέσεων για τα Panama Papers, και το πρόβλημα είναι πως υπάρχει ο κίνδυνος απαλλαγής ευθυνών για τα σκάνδαλα.

Οι αστυνομικές έρευνες, πάντως, συνεχίζονται γύρω από την βόμβα που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο της 53χρονης. Τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν είναι τύπου Semtex, μια σύνθεση που χρησιμοποιείται από τρομοκρατικές οργανώσεις σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις. Από την Τρίτη βρίσκονται στη Μάλτα Ολλανδοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να ενισχύσουν την έρευνα, ενώ έχει κληθεί και το FBI.