17 Οκτώβριος 2017, 22:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2017, 22:26

Τραμπ: Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις

  • Τραμπ: Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις
    Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, με τους δύο άνδρες να σημειώνουν ότι υπάρχει έδαφος για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, στην ευρεία σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

«Εξαιρετικά γόνιμη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν επιμένει στις δηλώσεις που είχε εκφράσει πριν από την αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, «να μην μας βρει κι αυτό το κακό».


(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε καυστικά εκείνες τις δηλώσεις Τρίπρα με τη φράση «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου», ωστόσο χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

Ευκαιρία για επενδύσεις
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι «η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως».

«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε με τη σειρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η συμφωνία για τα F-16
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επιπλέον: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».


 (Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας  
Το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή εξήρε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου.

Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του επισήμανε «την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», λέγοντας παράλληλα ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες». Τάχθηκε τέλος υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Της  κοινής συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο, η οποία κράτησε 20 λεπτά και η ευρεία σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ