17 Οκτώβριος 2017, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2017, 21:04

Η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Τι δήλωσαν μπροστά στις κάμερες

  • Η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Τι δήλωσαν μπροστά στις κάμερες
    Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.: EPA / Martin H. Simon)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην είσοδο του Λευκού Οίκου. Ο δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους.

 «Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο τον πρωθυπουργό.

«Κι εμείς» συνέχισε ο πρόεδρος Τραμπ «συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».

«Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση, έχουμε υπάρξει καλοί φίλοι και σύμμαχοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

«Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ».


(Φωτ.: EPA / Martin H. Simon)

Το τετ α τετ των δύο ανδρών κράτησε 20 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Ντόνλαντ Τραμπ έσκυψε προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και του είπε: «Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια πρόοδο... Τεράστια!».

Ακολούθησε γεύμα εργασίας της δεκαμελούς ελληνικής ομάδας με την ισάριθμη αμερικανική, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μια ώρα. Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε την εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών. Έχετε κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα , είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερθείς στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό, σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι' αυτό στον πρωθυπουργό. «Είμαστε μαζί σας», σημείωσε.


Από τη διευρυμένη σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών (φωτ.: EPA / Martin H. Simon)

Πρόκληση στον Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα
«Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία» τόνισε με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία». Υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή. «Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή», είπε.

Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα». Επισήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ