17 Οκτώβριος 2017, 09:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2017, 09:07

Στον Λευκό Οίκο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

  • Στον Λευκό Οίκο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
    (Φωτ.: EPA / Casey Dense)

Στον Λευκό Οίκο υποδέχονται σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδας τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο θα συνομιλήσουν με περίπου μιάμιση ώρα.

Στις 20:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να κάνουν κοινές δηλώσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών θα τεθούν μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:

α) της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
β) της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
γ) των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών [τριμερείς (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα-Σερβία-Βουλγαρία-Ρουμανία) διασκέψεις].
δ) της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με γερουσιαστές και επιχειρηματίες. Το κυβερνητικό επιτελείο μιλά για μια επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού» που παράλληλα έχει «ιδιαίτερη βαρύτητα».