16 Οκτώβριος 2017, 22:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2017, 22:01

«Τρύπα» 2,3 δισ. στα έσοδα του Σεπτεμβρίου

  • Η Ελλάδα ξανά στις αγορές με 10ετές ομόλογο 10
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

Οι προβλέψεις για τα κρατικά έσοδα τον Σεπτέμβριο έπεσαν στο κενό, καθώς η «τρύπα» των 1,765 δισ. ευρώ που είχε ανοίξει τον Αύγουστο αυξήθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο στα 2,290 δισ. ευρώ. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε τη Δευτέρα με τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αποκαλύπτει ότι ούτε η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο «διέσωσε» τις εισπράξεις φόρων.

Αντίθετα στο εννεάμηνο τα καθαρά δημόσια έσοδα ήταν μόλις 36 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 38,38 δισ. ευρώ.

Προκύπτει άρα υστέρηση 2,391 δισ. ευρώ, έναντι υστέρησης 1,748 δισ. τον Αύγουστο. Η «τρύπα» δηλαδή διευρύνθηκε σχεδόν 650 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Οι συνολικές εισπράξεις φόρων ως τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 37,528 δισ. ευρώ, έναντι στόχου (στο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου) για έσοδα 37 δισ. ευρώ. Η υστέρηση φτάνει σχεδόν στο μισό δισ. ευρώ (στα 475 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια). Τον Αύγουστο ήταν διπλάσια ακριβώς (έφτανε στα 950 εκατ. ευρώ) αλλά τότε η δικαιολογία που έδιναν από το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι φταίει πως δεν είχε εισπραχθεί τον Αύγουστο η  πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Υποστήριζαν ότι αν είχε εισπραχθεί κανονικά, το δημόσιο θα είχε έσοδα 1,027 δισ. ευρώ που θα υπερκάλυπταν την υστέρηση. Αποδεικνύεται τώρα όμως ότι η «τρύπα» δεν καλύφθηκε και παραμένει κενό μισό δισ. ευρώ στις συνολικές εισπράξεις φόρων. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν τώρα ότι «η απόκλιση οφείλεται στην καθυστέρηση της 2ης δόσης ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ» που μετατέθηκε για τον Οκτώβριο, παρότι η εξήγηση αυτή δεν δικαιώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η πλήρης εικόνα για τους φόρους που δεν εισπράχτηκαν θα αποτυπωθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν ανακοινωθεί το οριστικό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μία ημέρα μετά την άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής των Θεσμών.

Πηγή: newmoney.gr