16 Οκτώβριος 2017, 20:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2017, 18:39

Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη με μηνύματα σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα

  • Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη με μηνύματα σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα
    (Φωτ.: EPA / Justin Lane)

Στο στόχαστρο είχαν μπει «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphone) συγκεκριμένης εταιρείας από επιτήδειους. Η μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική απάτη εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η εμπλοκή τουλάχιστον δεκαπέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων τρεις είναι ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.

Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες αφού είχαν κλαπεί τα κινητά τηλέφωνά τους εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων (phishing sms), με υποτιθέμενο αποστολέα συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Οι παθόντες, μετά την κλοπή της συσκευής τους και εφόσον είχαν ενεργοποιήσει προεγκατεστημένη υπηρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία ειδοποιούσε τον νέο κάτοχο της κλεμμένης συσκευής να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της, δέχονταν μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί. Προκειμένου να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το μήνυμα τους προέτρεπε να εισαγάγουν σε διαδικτυακό τόπο που προσομοίαζε με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Τα στοιχεία σύνδεσης υποκλέπτονταν, με αποτέλεσμα την παράκαμψη των μέτρων ασφαλείας της συσκευής και οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στα δεδομένα της. Αυτό είχε ως συνέπεια η συσκευή να γίνεται λειτουργική και διαθέσιμη προς πώληση σε νέους αγοραστές. Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διήρκεσε μήνες, και μέσω αυτής εντοπίστηκαν οι νέοι κάτοχοι των κλεμμένων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που εμπλέκονται. Μάλιστα, ορισμένα κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν να διατίθενται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.

Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας.

Έπειτα από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των συσκευών, καθώς και στην υποκλοπή των στοιχείων σύνδεσης. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα επιπλέον «έξυπνες» συσκευές (κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ). Παράλληλα, η αστυνομία διαπίστωσε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο Πακιστανούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των κλεμμένων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.

Από το σύνολο των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκαέξι κινητά τηλέφωνα και ένα τάμπλετ, εκ των οποίων μέχρι στιγμής τα οκτώ έχουν επιστραφεί στους νόμιμους κατόχους τους.