16 Οκτώβριος 2017, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2017, 14:42

Ανατροπές στον ΚΟΚ: Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα

  • Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς
    (Φωτ.: STR)

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Σπίρτζης αποκάλυψε ότι τα πρόστιμα θα διαμορφώνονται ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του παραβάτη, καθώς θα υπάρχει ένα πρόστιμο βάσης το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο TAXIS.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική του έχω χρήματα και παρανομώ», εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Στον αναθεωρημένο ΚΟΚ θα υπάρχουν και παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις όπως είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος. Μεταξύ αυτών των παραβάσεων είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου, η ρίψη τσιγάρου από το παράθυρο, αλλά και το παρκάρισμα σε διάβαση αναπήρων.

Επιπλέον, θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, θα καθιερωθούν ρυθμίσεις και σήματα για τα ποδήλατα, και θα προβλέπονται ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων προκειμένου να «σπάσουν» τα κυκλώματα. Τα πρόστιμα θα κατηγοριοποιούνται σε μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, ενώ σε όσους αφαιρεθεί η άδεια και το δίπλωμα δύο φορές θα πρέπει να ξαναδίνουν εξετάσεις.