16 Οκτώβριος 2017, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2017, 08:02

Ιστορική επίσκεψη του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου στην Αθήνα

  • Ιστορική επίσκεψη του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου στην Αθήνα
    Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριστείδης Βικέτος)

Μέρα ιστορική για τους Σμυρναίους της δεύτερης γενιάς και τους απογόνους τους χαρακτηρίστηκε η Κυριακή 15 Οκτωβρίου, καθώς η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Ένωση Σμυρναίων –η οποία φέτος συμπλήρωσε 81 χρόνια ζωής και δράσης– υποδέχτηκε στην Αθήνα το μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, τον πρώτο μητροπολίτη Σμύρνης, μετά το 1922.

Ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος λειτούργησε το πρωί στον κατάμεστο ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση.

Συλλειτουργοί του οι εφημέριοι του ναού, αρχιμανδρίτες Νικόλαος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιάκωβος, ο πρεσβύτερος Λουκάς και ο διάκονος Θεόδωρος. Επίσης συλλειτούργησε ο π. Πέτρος Μελιδώνης, ο οποίος έλκει την καταγωγή από την Σμύρνη και είναι μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων. Η θεία λειτουργία ήταν πανηγυρική και πολλοί , κυρίως καταγόμενοι από την Σμύρνη, προσήλθαν, με βαθιά συγκίνηση και κατάνυξη, και μετάλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων από το χέρι του μητροπολίτη Σμύρνης, τον οποίο αισθάνονται ως τον πνευματικό τους πατέρα, ακόμα και αν ζουν στην Αθήνα ή αλλού.

Το μεσημέρι ο μητροπολίτης Βαρθολομαίος μίλησε σε εκδήλωση της Ένωσης Σμυρναίων στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής. Θέμα της μεστής νοημάτων ομιλίας ήταν: Ρίζα-Παράδοση-Προοπτικές.


 (Φωτ.: fanarion.blogspot.gr / Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος)

Ο μητροπολίτης επικεντρώθηκε στη ρίζα του ευσεβούς Γένους, στις ρήσεις της παράδοσης, στο χρέος και στην ευθύνη. Αναφέρθηκε στην προσφορά της Μητροπόλεως Σμύρνης κατά τη διάρκεια των αιώνων, στα περίφημα σχολεία, στους συλλόγους, στο θαυμαστό Γραικικό Νοσοκομείο του Αγίου Χαραλάμπους και στον Τύπο της Σμύρνης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην έκδοση Εφημερίδος των Λαών της Ανατολής, η οποία πρόβαλε την συναδέλφωση των λαών.

«Αυτή είναι η ρίζα μας, αυτό το δικό μας φρόνημα. Συγχρόνως αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη των Σμυρναίων και σήμερα», είπε και υπογράμμισε ότι (στην πολιτισμική Σμύρνη) ο ορθόδοξος χριστιανός Σμυρνιός «είχε ανακαλύψει και εφάρμοζε στην πράξη το μυστικό της συνύπαρξης μετά του ετέρου».

Θα συνεχίσουμε, διαβεβαίωσε, να εκπέμπουμε από την Σμύρνη «φως ειρήνης, φως αγάπης, φως Χριστού προς όλους τους ανθρώπους». Επίσης , μετέφερε την πατρική ευλογία και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Καραβέλη απέδωσε μικρασιατικά τραγούδια.


 (Φωτ.: fanarion.blogspot.gr / Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος)

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων δώρισε στον Μητροπολίτη Σμύρνης ποιμαντορική ράβδο και αυτός προσέφερε στην Ένωση Σμυρναίων γκραβούρα της Σμύρνης πριν το 1922 με ιδιόχειρη αφιέρωση.

Θυμίζουμε ότι ο μητροπολίτης Σμύρνης εκλέχτηκε πέρσι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ποιμάνει τους ορθοδόξους Ρωμιούς και τους ομόδοξους από άλλες χώρες, που διαβιούν στη μεγαλούπολη της Τουρκίας. Η χειροτονία του είχε γίνει στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η ενθρόνιση του πάλι από τον Πατριάρχη, στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, στον ανακαινισμένο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Βουκόλου στην Σμύρνη, τον οποίο από τριετίας οι τουρκικές Αρχές παραχωρούν ορισμένες φορές τον χρόνο για την τέλεση ιερών ακολουθιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ