12 Οκτώβριος 2017, 19:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2017, 18:17

Τι είναι και από πού προέρχεται το ραδιενεργό Ρουθήνιο που ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

  • Τι είναι και από πού προέρχεται το ραδιενεργό Ρουθήνιο που ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας
    (Φωτ.: EPA / Kimimasa Mayama)

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ήταν από την πρώτη στιγμή καθησυχαστική για την ανίχνευση του ραδιενεργού ισοτόπου Ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας, κάνοντας παρόλα αυτά λόγο για ένα «ένα μυστήριο». Τα ευρήματα του συγκεκριμένου ισοτόπου στον αττικό ουρανό σε χαμηλές συγκεντρώσεις την περίοδο μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου προκάλεσαν το επιστημονικό ενδιαφέρον της ΕΕΑΕ. Τι είναι όμως και από προέρχεται το ραδιενεργό Ρουθήνιο;

«Το Ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο το οποίο παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους και από τις μετρήσεις που κάνουμε και από τα δίκτυα επαγρύπνησης, στα οποία συμμετέχουμε, δόθηκε σήμα ότι βρέθηκε στο Μιλάνο, οπότε αμέσως ελέγξαμε τα δικά μας φίλτρα και όντως κι εμείς εντοπίσαμε αυτό το στοιχείο», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως αυτό το στοιχείο εντοπίστηκε σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, αλλά η συγκέντρωσή του παραμένει πολύ μικρή.

«Παρακολουθούμε συνέχεια την εξέλιξη», συμπλήρωσε ο διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος, διαβεβαίωσε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και μέλος σε επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Οι ποσότητες που έχουμε βρει στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη δημόσια υγεία» διαβεβαίωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και πρόσθεσε: «Επειδή βρήκαμε μόνο ένα ισοτόπο, είναι απίθανο να έχει συμβεί πυρηνικό ατύχημα, θα είχαν βρεθεί περισσότερα ενεργά στοιχεία».

Όσον αφορά την αιτία που ανιχνεύθηκε το ισότοπο στην ελληνική ατμόσφαιρα, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι «είναι κάτι που διέφυγε από μια μη ενεργειακή εφαρμογή, πιθανόν ιατρική, το οποίο μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό στη Γαλλία είχαν ανιχνεύσει ιώδιο».

Το γερμανικό γραφείο για την προστασία από την ραδιενέργεια ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες σε έκθεσή του πως παρατηρήθηκαν αυξημένες ποσότητες σε πολλά μέρη της κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Τα αυξημένα επίπεδα ανιχνεύθηκαν σε πολλούς σταθμούς μέτρησης στην Ευρώπη. Κι ενώ οι επίσημη πληροφόρηση αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς προέκυψε αυτή η αύξηση στην ραδιενέργεια.

Θυμίζουμε ότι οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη Ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3). Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Πηγή: news247.gr