12 Οκτώβριος 2017, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2017, 16:15

Από Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης –10 συμβουλές για την παραλαβή

 • Από Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης –10 συμβουλές για την παραλαβή
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Από την Παρασκευή θα ξεκινήσουν τα πρατήρια να εφοδιάζονται με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η διάθεσή του στους καταναλωτές θα αρχίσει τη Δευτέρα. Η ζήτηση τις πρώτες ημέρες αναμένεται να είναι σχετικά μειωμένη όχι μόνο γιατί βοηθούν οι καιρικές συνθήκες αλλά και γιατί πολλά νοικοκυριά έχουν αποθέματα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί στα 94-95 λεπτά το λίτρο στα αστικά κέντρα, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια, ωστόσο είναι γνωστό ότι το κονδύλι έχει μειωθεί στο μισό, στα 55 εκατ. ευρώ.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει στους καταναλωτές 10 βασικές συμβουλές για τη διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου:

 1. Συγκρίνουμε τις αναγραφόμενες τιμές. Τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές.
 2. Η παραλαβή να γίνεται από άτομα (καλύτερα περισσότερα του ενός) που γνωρίζουν τη διαδικασία.
 3. Δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
 4. Δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας.
 5. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής: Πολλαπλασιάζουμε το μήκος της επί το πλάτος της επί το ύψος της. Για παράδειγμα, αν η δεξαμενή χωράει 2.500 λίτρα σε κάθε εκατοστό ύψους της αντιστοιχούν 25 λίτρα.
 6. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο.
 7. Η μέτρηση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή πρέπει να γίνεται μετά από 5-6 λεπτά, αφού «κάτσει» ο αφρός.
 8. Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλάβαμε μπορούμε να το υπολογίσουμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει.
 9. Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής- πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
 10. Είναι αναγκαίο να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων.