12 Οκτώβριος 2017, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2017, 11:27

Γεγονός το πρώτο καρδιοχειρουργικό εμφύτευμα που μεγαλώνει μαζί με το παιδί!

  • Γεγονός το πρώτο καρδιοχειρουργικό εμφύτευμα που μεγαλώνει μαζί με το παιδί!
    (Φωτ.: thechildren.com)

Πρωτοποριακό εμφύτευμα που μεγαλώνει σε μέγεθος καθώς αναπτύσσεται ένα παιδί δημιούργησαν γιατροί και μηχανικοί στις ΗΠΑ! Το επαναστατικό εμφύτευμα αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στα παιδιά, που μέχρι σήμερα υποχρεώνονταν να υποβάλλονται εκ νέου σε επεμβάσεις για προβλήματα που ήδη είχαν αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και των Νοσοκομείων Παίδων και Brigham & Women's της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καρδιοχειρουργό και καθηγητή παιδοχειρουργικής Πέδρο ντελ Νίδο και τον αναπληρωτή καθηγητή εμβιομηχανικής Τζεφ Καρπ, το εμφύτευμα δεν έχει σταθερό μέγεθος αλλά μεγαλώνει μαζί με το σώμα του παιδιού και τα όργανά του!

«Τα ιατρικά εμφυτεύματα και οι εμφυτεύσιμες συσκευές σπάνια σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τα παιδιά, με αποτέλεσμα σχεδόν ποτέ να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη φυσική ανάπτυξη του παιδιού» ανέφερε ο Πέδρο ντελ Νίδο στην επιθεώρηση βιοϊατρικής μηχανικής Nature Biomedical Engineering, όπου παρουσιάστηκε το εμφύτευμα.


(Φωτ.: Διάγραμμα από τη μελέτη)

Το νέο εμφύτευμα, που προορίζεται για επεμβάσεις αποκατάστασης βαλβίδας καρδιάς, αποτελείται από ένα βιοδιασπώμενο πυρήνα από βιοπολυμερές υλικό και από ένα σφαιρικό περίβλημα που επιμήκυνεται με το πέρασμα του χρόνου, ανταποκρινόμενο στις πιέσεις που ασκεί ο αναπτυσσόμενος περιβάλλον ιστός. Ήδη, η εταιρεία βιοϊατρικών συσκευών CryoLife, σε συνεργασία με τους ερευνητές, αναπτύσσει έναν σχετικό δακτύλιο βαλβίδας για παιδιά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.