14 Οκτώβριος 2017, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2017, 10:37

Μαντάμ Σουσού: Άλλη ζωή λαχταρίστηκα ενδοφλεβίως

 • Μαντάμ Σουσού: Άλλη ζωή λαχταρίστηκα ενδοφλεβίως
  Οι πρωταγωνιστές του... Μπύθουλα πλαισιώνουν τη Σουσού (Δήμητρα Παπαδοπούλου)
 • Μαντάμ Σουσού: Άλλη ζωή λαχταρίστηκα ενδοφλεβίως
  Ο Παναγιωτάκης (Κώστας Κόκλας) σε ένα βαρύ ζεϊμπέκικο
 • Μαντάμ Σουσού: Άλλη ζωή λαχταρίστηκα ενδοφλεβίως
  Οι κυρίες του Κολωνακίου εν δράσει

«Λαχταρίστηκε» όντως άλλη ζωή, και την απέκτησε έστω και προσωρινά με την αναπάντεχη κληρονομιά από τον αδερφό της. Και σε μια νύχτα η ακατάδεκτη Μαντάμ Σουσού του Μπύθουλα (Ακαδημία Πλάτωνος) έγινε η μυστηριώδης, πάμπλουτη και προκλητική Σούζυ του Κολωνακίου. Διέγραψε όλη την προηγούμενη ζωή της, «μαγείρεψε» ένα καινούριο παρελθόν, ικανό να θαμπώσει τις αριστοκράτισσες του Κολωνακίου, και έκανε ό,τι ήταν δυνατό να το υπερασπιστεί στο πλευρό του νέου συζύγου της, του αδίστακτου και καιροσκόπου Μηνά Καντακουζηνού.

Μόνο που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, και από μια σύμπτωση το επτασφράγιστο μυστικό για την προέλευσή της από τον Μπύθουλα ήρθε στο φως...

Πταίσματα όμως αυτά για τη Μαντάμ Σουσού, που για να τα μπαλώσει θα φτάσει στο σημείο να ανακηρύξει τον Πλάτωνα… θείο της, και να δεσμευτεί ότι θα απαλλοτριώσει όλο τον Μπύθουλα για να ανασκάψει την... Ακαδημία του θείου Πλάτωνα.

Ο δρόμος όμως από την ύβρι στην πτώση είναι πάντα σύντομος. Η φούσκα έσκασε και η φαντασμένη Σουσού τα έχασε όλα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στον Παναγιωτάκη της. Επέστρεψε όμως με αγάπη για τον πρώην σύζυγό της, τον μόνο άνθρωπο που την αγάπησε αληθινά, και συγκατάβαση για τον Μπύθουλα που τόσο μίσησε.


Η Σουσού αλωνίζει στα σαλόνια του Κολωνακίου (φωτ.: Μανώλης Χιώτης)

Μη φανταστείτε όμως ότι έπαψε να τρέχει ο λογισμός της αλλού… Η Μαντάμ Σουσού άλλωστε δεν είναι όποια κι όποια. Σαν γνήσια γλωσσοκοπάνα, λίγο πριν από το φινάλε της παράστασης θα βγάλει γλώσσα ακόμα και στον δημιουργό της, τον Δημήτρη Ψαθά! Δικαίως, θα πει κάποιος, γιατί ο Ψαθάς έφτιαξε μια ηρωίδα που δεν μπορεί πια να την ορίσει, που δεν του ανήκει πλέον. Γιατί έγινε μια ηρωίδα-σύμβολο όχι μόνο για την εποχή του αλλά για όλες τις εποχές, μια ηρωίδα που υπάρχει δίπλα μας, ίσως και μέσα μας, και που καθρεφτίζει τότε, τώρα και πάντα ένα κομμάτι όχι μόνο της ελληνικής αλλά της ανθρώπινης ψυχής.

«Χαλάλι της όμως γιατί είναι πολύ δικιά μας ψυχή, όλοι την αναγνωρίζουμε και την ξέρουμε πολύ καλά. Δεν είναι μόνο Ελληνίδα ψωνάρα σταρ, είναι παγκόσμια, την συναντάμε όλοι δίπλα μας.

»Την συναντάμε μέσα μας», όπως γράφει η Δήμητρα Παπαδοπούλου (που έκανε και τη διασκευή του έργου) στο προλογικό σημείωμα του προγράμματος της παράστασης.


Φινάλε και θερμό χειροκρότημα (φωτ.: Μανώλης Χιώτης)

Ναι, όπως καταλάβατε, η Μαντάμ Σουσού έκανε πρεμιέρα στο ανακαινισμένο και κατάμεστο Παλλάς την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017.

Και όπως φαίνεται θα αποτελέσει το θεατρικό γεγονός της χρονιάς. Η παράσταση θεωρείται ήδη sold out καθώς πριν από την πρεμιέρα της είχαν ήδη προπωληθεί 18.000 εισιτήρια!

Πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια, φώτα, ζωντανή μουσική, βίντεο που ταξιδεύουν τον θεατή στην Αθήνα της δεκαετίας του '50 ένας 20μελής θίασος που τα μέλη του γέμισαν με το ταλέντο τους κάθε γωνιά της σκηνής, και τρεις θαυμάσιοι πρωταγωνιστές συνθέτουν την παράσταση της Μαντάμ Σουσούς.

Μια πραγματικά μεγάλη παραγωγή με πολύ γέλιο, κέφι και μπόλικη τροφή για σκέψη, πάνω στο εμβληματικό έργου του Δημήτρη Ψαθά, μέσα από το οποίο, όπως περιέγραψε μετά την αβάν πρεμιέρ ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, ο Ψαθάς «ανέδειξε όλα τα αρώματα μιας Ελλάδας φτωχής αλλά όχι μίζερης, μιας Ελλάδας που ζούσε την προοπτική ενός καλύτερου αύριο επιδιώκοντας με μανία την οικονομική ευμάρεια.


Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μαρία Ψαθά (α) και Λένα Νίτσου στο καμαρίνι της Σουσούς, μόνο για το pontos-news.gr

«Μέσα από τη μνήμη αυτής της εποχής η Μαντάμ Σουσού ρεμβάζει, ονειρεύεται όπως όλη η Ελλάδα, και ο Ψαθάς, σαν σε παραμύθι, με ένα μαγικό ραβδάκι τής δίνει την δυνατότητα –τα χρήματα– να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες της. Αλλά όπως λέει κι ο Παναγιωτάκης, "αυτά που αξίζουν στη ζωή πραγματικά, δεν αγοράζονται με λεφτά"».

Τόσο επίκαιρο το μήνυμα του πολυτάλαντου Πόντιου.

Κατερίνα Καρύγιαννη

 • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.
 • Στα ομαδικά εισιτήρια για συλλόγους και σωματεία υπάρχουν ειδικές εκπτωτικές τιμές (υπεύθυνη θεάτρου για γκρουπ: Όλγα Θεοδωροπούλου – τηλ.: 210 3639119,6972 920687)
Gallery