11 Οκτώβριος 2017, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2017, 23:42

Γεωτρήσεις σε κυπριακά ύδατα προανήγγειλε ο γαμπρός του Ερντογάν

  • Αλμπαϊράκ: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενισχύουν την περιφερειακή τρομοκρατία
    Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ (φωτ. αρχείου: sol.org.tr)

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον Εύξεινο Πόντο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου στις αρχές του 2018 θα πραγματοποιηθεί μια ρηχή και μια βαθιά γεώτρηση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. «Θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη μας βαθιά γεώτρηση το 2018», ανέφερε ο γαμπρός του Ερντογάν, μιλώντας στο πλαίσιο του 8ου Ενεργειακού Συνεδρίου στην Αττάλεια.

Επεσήμανε πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια προβληματική γεωγραφία και κύριος της στόχος είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της. «Θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή και αιολική ενέργεια και τον εγχώριο άνθρακα. Έχουμε αυξημένα αποθέματα άνθρακα για να επιστρέψουμε στις εγχώριες πηγές», είπε, προσθέτοντας πως το ενεργειακό μοντέλο της χώρας σιγά σιγά αλλάζει.

«Θα ξεκινήσουμε να ανοίγουμε ''πηγάδια'' σε τουρκικά και κυπριακά νερά», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ –σύμφωνα με το Reuters– δήλωσε ότι γεωτρήσεις θα γίνουν και στον Εύξεινο Πόντο. Ο Αλμπαϊράκ επεσήμανε ακόμη ότι σύντομα (έως τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου) θα ξεκινήσει η κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού. «Εάν καταφέρουμε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2023, την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερο δώρο για εμάς», είπε μεταξύ άλλων.

  • Πηγή: Protothema.gr.