11 Οκτώβριος 2017, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2017, 11:54

Ελληνίδα δημιούργησε νανοσωματίδια που «τρυπώνουν» στα αιμοφόρα αγγεία

  • Ελληνίδα δημιούργησε νανοσωματίδια που «τρυπώνουν» στα αιμοφόρα αγγεία
    (Φωτ.: YouTube / University of Birmingham)

Η Ζωή Πικραμένου είναι καθηγήτρια Ανόργανης Χημείας και Φωτοφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, και επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας έρευνας στο πεδίο της φωτοφυσικής στη νανοεπιστήμη και στη βιομοριακή χημεία. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και μεταδιδακτορική έρευνα στο Στρασβούργο, το πεδίο έρευνας της αυτή τη στιγμή εστιάζει στο πώς τα νανοσωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν και στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και να καταγράψουν την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε αυτά.

Η μελέτη της ομάδας της Ζωής Πικραμένου δημοσιεύεται στο περιοδικό νανοϊατρικής «Nanomedicine».

Η ομάδα δημιούργησε νανοσωματίδια χρυσού επικαλυμμένα με ιρίδιο, τα οποία χάρη στη φωταύγειά τους λειτουργούν ως δείκτες κατάλληλοι για την οπτική απεικόνιση του αίματος με το μικροσκόπιο. Χάρη στη δυνατότητά τους να μπουν και στα πιο μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για αφανείς κινδύνους, όπως η φλεγμονή των αγγείων, η θρόμβωση ή η ανάπτυξη μικρών όγκων.

Οι υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνολογίες που βασίζονται στους υπερήχους έχουν μικρότερη ανάλυση απεικόνισης και παρέχουν σχετικά περιορισμένες πληροφορίες. Ωστόσο, η νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση τυχόν ασθενειών, ιδίως καρδιαγγειακών.

«Το ιρίδιο δίνει ένα σήμα φωταύγειας στο ορατό φάσμα, παρέχοντας έτσι ένα οπτικό παράθυρο που μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα. Διατηρείται επίσης περισσότερο μέσα στο σώμα, ενώ τα μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού έχει διαπιστωθεί ότι είναι ιδανικά για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας του αίματος και μπορούν να ανιχνευθούν καθαρά μέσα στους ιστούς», σημειώνει η Ζωή Πικραμένου.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι να βρουν με ποιο τρόπο τα νανοσωματίδια θα μπορούν να μπουν με κατευθυνόμενο τρόπο μέσα στο σώμα, καθώς και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπέρυθρη απεικόνιση.