11 Οκτώβριος 2017, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2017, 11:26

Στον αέρα δεκάδες χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια αγροτών

  • Στον αέρα δεκάδες χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια αγροτών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 124,7 εκατ. ευρώ, που είχαν πάρει αγρότες από την πρώην Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, βρίσκονται στον αέρια αφού η Κομισιόν φέρεται να μπλοκάρει τη ρύθμισή τους.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει πως η Κομισιόν εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με το εάν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε δεύτερη φάση από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διαπιστωθεί πόσα από αυτά τα δάνεια στην πραγματικότητα «καλύπτονται» με εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον υπάρχουν 71.000 «κόκκινα» αγροτικά δάνεια χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 1,65 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη ρύθμισή τους, η οποία παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής σημαντικού μέρους του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών.

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Το σχέδιο που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη σε συνεννόηση με την εταιρεία-εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, PQH αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και θα κάνει πρεμιέρα σε περίπου ένα μήνα.

Η ρύθμιση για τη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων,  προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένη κατά 10%. Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η «αρχή» της βιώσιμης οφειλής αλλά και η εκ νέου ενεργοποίηση του νόμου 3259/2004 για τα «πανωτόκια» του νόμου 3259/2004.

Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 έτη λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης ενώ η αποπληρωμή μπορεί γίνει σε δόσεις με χαμηλό επιτόκιο το οποίο σήμερα υπολογίζεται σε 4%.