11 Οκτώβριος 2017, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2017, 09:57

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ

  • Πιέσεις ΗΠΑ σε VMRO για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Ρευστό το σκηνικό στην πΓΔΜ
    (Φωτ.: nbcnews.com)

Αμοιβή ύψους έως και επτά εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό δύο ηγετικών στελεχών του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στο στόχαστρο του αμερικανικού ΥΠΕΞ έχουν μπει οι Ταλάλ Χαμίγια και Φουάντ Σοκρ. Ο πρώτος επικηρύχθηκε έως 7 εκατ. δολάρια και ο δεύτερος έως πέντε εκατ. δολάρια.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρει πως ο Ταλάλ Χαμίγια «ηγείται του διεθνούς τρομοκρατικού βραχίονα της Χεζμπολάχ» και «συνδέεται με πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις» ή «απαγωγές Αμερικανών». Από την πλευρά του ο Φουάντ Σοκρ χαρακτηρίζεται «επικεφαλής των δυνάμεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο», και φέρεται να έχει διαδραματίσει «ρόλο κλειδί στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία» αλλά και πολύ παλαιότερα στην επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 200 αμερικανούς Πεζοναύτες στη Βηρυτό το 1983.

Το ύψος των επικηρύξεων
Είκοσι χρόνια αφότου μπήκε στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον, «η Χεζμπολάχ παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου», έκρινε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Νέιθαν Σέιλς. Οι αμοιβές που ανακοινώθηκαν αποτελούν «ένα νέο βήμα για να αυξηθεί η πίεση στους ίδιους και στην οργάνωσή τους», τόνισε σε δημοσιογράφους. Ο Σέιλς προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εντάξουν επίσης στους καταλόγους των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζουν και να μην κάνουν την εσφαλμένη κατ' αυτόν «διάκριση» ανάμεσα στον πολιτικό και τον στρατιωτικό της βραχίονα. «Η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση από το Α ως το Ω», επέμεινε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εντάξει μέχρι σήμερα τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ συμμετέχει στη λιβανέζικη κυβέρνηση.

Καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόφασή του όσον αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέσα στην εβδομάδα ο Σέιλς υπογράμμισε πως η Χεζμπολάχ μπορεί να μετατραπεί σε μια «παγκόσμια απειλή» χάρη στην «υποστήριξη» της Τεχεράνης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.