10 Οκτώβριος 2017, 20:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2017, 20:51

«Μυστήριο» η ανίχνευση ραδιενεργού ισοτόπου στη χώρα μας – Τι υποστηρίζει η ΕΕΑΕ

  • «Μυστήριο» η ανίχνευση ραδιενεργού ισοτόπου στη χώρα μας – Τι υποστηρίζει η ΕΕΑΕ
    (Φωτ.: EPA / Balazs Mohai)

Καθησυχαστική είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την ανίχνευση του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας, κάνοντας παρόλα αυτά λόγο για ένα «ένα μυστήριο». Τα ευρήματα που συγκεκριμένου ισοτόπου στον αττικό ουρανό σε χαμηλές συγκεντρώσεις την περίοδο μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου προκαλούν το επιστημονικό ενδιαφέρον της ΕΕΑΕ, οι υπεύθυνοι της οποίας, διαβεβαιώνουν μέσω του protothema.gr: «

»Είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν μιλάμε για ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μετρούσαμε και άλλα ισότοπα στον αέρα, που θα επιβεβαίωναν ένα πυρηνικό ατύχημα». Στο πλαίσιο αυτό, «η ΕΕΑΕ είναι απολύτως κατηγορηματική ότι δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου από τους πολίτες καθώς δεν υφίσταται ο παραμικρός ραδιολογικός κίνδυνος».

Αν και ανάλογα ευρήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Φιλανδία, Αυστρία, Σλοβενία) δεν είναι γνωστό έως σήμερα πώς έχει καταλήξει το συγκεκριμένο ραδιενεργό ισότοπο να ανιχνεύεται σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. Οι ανιχνεύσιμες χαμηλές συγκεντρώσεις του ρουθηνίου-106 μπορεί να μην προκαλούν επίσημα επιστημονική ανησυχία όμως τις τελευταίες μέρες υπάρχει ενημέρωση των ευρωπαϊκών χωρών μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για να διαμορφωθεί μία συνολική εικόνα για την κατάσταση. «Είναι χαμηλές γενικά οι συγκεντρώσεις αλλά παραμένει το μυστήριο της προέλευσης», τονίζεται από τους αρμόδιους στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ισότοπο, η χρήση του οποίου είναι ιατρική σε συγκεκριμένες εξετάσεις και θεραπείες, δεν είχε έως τώρα ανιχνευθεί στην χώρα μας. «Τα ζητήματα της ραδιολογικής προστασίας και ασφάλειας είναι πάρα πολύ σοβαρά οπότε δεν μπορούμε να προβούμε σε εικασίες και όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι προσεκτικές στις ανακοινώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη για την προέλευση του ρουθηνίου», προσθέτουν οι υπεύθυνοι της ΕΕΑΕ. Όσον αφορά στις μετρήσεις, συνεχίζονται και είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να έχουμε αποτελέσματα και από άλλες περιοχές της χώρας, εκτός της Αττικής.