9 Οκτώβριος 2017, 23:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2017, 22:37

Ταινία από τον Κώστα Γαβρά το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη

  • Ταινία από τον Κώστα Γαβρά το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη
    Το πάνελ των ομιλητών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

Το βιβλίο του Ανίκητοι ηττημένοι παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ο Γιάνης Βαρουφακης. Το βιβλίο προλόγισαν οι Βασίλης Βασιλικός, Νάντια Βαλαβάνη και Νίκος Θεοχαράκης.

Στο βιβλίο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προχωρά σε ανάλυση των στοιχείων της κρίσης που ξέσπασε το 2008-2009 στις ΗΠΑ, αλλά καταγράφει και το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το έζησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, στο βιβλίο τονίζεται ότι ήταν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, για να βγει η Ελλάδα από το «μνημονιστάν».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει όλες τις προοπτικές ενός Grexit και κάνει λόγο για «μηχανή προπαγάνδας των Βρυξελλών η οποία δούλευε σε βάρος του Βαρουφάκη».

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και επιστολή του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, στην οποία δηλώνει την πρόθεσή του να μεταφέρει το βιβλίο στον κινηματογράφο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση. «Μοιράζομαι μαζί σας τον εκμηδενισμό μιας μεγάλης αγωνίας, μιας αγωνίας να καταγράψω όλα όσα συνέβησαν και τον τρόπο που σπαταλήθηκε μια ευκαιρία και τον τρόπο που λοιδορήθηκε αυτή η ευκαιρία», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Δεν θα ξαναμιλήσω για το 2015. Ό,τι είχα να πω, το έχω σε αυτό το βιβλίο» είπε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Καμβύσης)

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε παρουσίαση βιβλίου που δεν ανήκει στη λογοτεχνία, με παρέσυρε όμως η γραφή του συγγραφέα» είπε ο Βασίλης Βασιλικός και χαρακτήρισε το βιβλίο «μυθιστόρημα αλλά όχι μυθοπλασία». «Με κέρδισε με την ειλικρίνειά του», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το βιβλίο είναι συναρπαστικό, γιατί εστιάζει στους ανθρώπους και όχι στους αριθμούς.

«Αν καταφέρναμε να κάνουμε μια έντιμη συμφωνία, δεν θα είχα φύγει ποτέ από την υπουργική θέση που μου είχε δώσει ο πρωθυπουργός» είπε η Νάντια Βαλαβάνη, σημειώνοντας πως «εάν η κυβέρνηση ήθελε να αποδράσει από τα μνημόνια, θα το έκανε μόνο στηριζόμενη στον ελληνικό λαό». Χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συγγραφική δουλειά του Γιάνη Βαρουφάκη με αιχμή την ανάλυσή του αναφορικά με την χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.

«Βαθύτατα πολιτικό» χαρακτήρισε το βιβλίο ο ακαδημαϊκός Νίκος Θεοχαράκης, υπογραμμίζοντας πως «όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε το συνέβη εκείνη την περίοδο και ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης». Όπως είπε ο Νίκος Θεοχαράκης, το βιβλίο περιγράφει τον θλιβερό τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η Ευρώπη, η οποία πλέον έχει απεμπολήσει κάθε στοιχείο Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ