9 Οκτώβριος 2017, 08:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2017, 11:01

Μαντάμ Σουσού: Η εμβληματική ηρωίδα του Ψαθά κάνει πρεμιέρα στο Παλλάς

  • Μαντάμ Σουσού: Η εμβληματική ηρωίδα του Ψαθά κάνει πρεμιέρα στο Παλλάς
    Η Σουσού... Δήμητρα Παπαδοπούλου
  • Μαντάμ Σουσού: Η εμβληματική ηρωίδα του Ψαθά κάνει πρεμιέρα στο Παλλάς 2
    Οι πρωταγωνιστές της παράστασης
  • Μαντάμ Σουσού: Η εμβληματική ηρωίδα του Ψαθά κάνει πρεμιέρα στο Παλλάς 3

Ένα καστ σπουδαίων ηθοποιών, 20μελής θίασος, ζωντανή ορχήστρα, εκλεκτοί συντελεστές και βίντεο που μας μεταφέρουν στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50. Αυτά είναι τα συστατικά της Μαντάμ Σουσού, σε μια υπερπαραγωγή γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία, σάτιρα και πολλή μουσική, η οποία κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παλλάς, στις 19:00, με την  υπογραφή των Θεατρικών Σκηνών.

Δήμητρα Παπαδοπούλου (Σουσού), Κώστας Κόκλας (Παναγιωτάκης), Άλκης Κούρκουλος (Μηνάς Καντακουζηνός), Γιάννης Κακλέας (σκηνοθεσία), Μανόλης Παντελιδάκης (σκηνικά), Νίκος Χαρλαύτης, Σοφία Νικολαΐδη (κοστούμια), Μαρίζα Ρίζου (μουσική), είναι μερικοί από τους συντελεστές της πολλά υποσχόμενης παράστασης. 

Η ακατάδεχτη και φαντασμένη Μαντάμ Σουσού, η εμβληματική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, η πυργοδέσποινα του Μπύθουλα, επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Για να αποδείξει μια ακόμη φορά τη διαχρονική αξία της, ως προσωπικότητα που «δεν αντέχει αυτό που ζει, φτιάχνει μια άλλη προσωπικότητα, χάρτινη, ανύπαρκτη, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να την υποστηρίξει, γιατί δεν έχει και τα φόντα να την εδραιώσει, να την κατακτήσει. Είναι μια φούσκα», όπως την περιέγραψε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου η πρωταγωνίστρια Δήμητρα Παπαδοπούλου.


Οι συντελεστές της παράστασης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου

Η αγαπημένη ηθοποιός υπογράφει επίσης την απόδοση του κειμένου του Δημήτρη Ψαθά, αναδεικνύοντας εικόνες που είχαν μείνει υποφωτισμένες μέχρι σήμερα και δίνοντάς τους το στίγμα της εποχής μας, μέσα από τη δική της θεώρηση των πραγμάτων.

Όπως αποκάλυψε η ίδια στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου θεωρεί τη συνάντηση της με τον Δημήτρη Ψαθά, από τα χρόνια που ήταν ακόμα στη δραματική σχολή, συμπαντική. Μέσα από μια πλειάδα σπουδαίων αναμφίβολα θεατρικών συγγραφέων που γνώρισε στη σχολή, ήταν ο Ψαθάς εκείνος που μιλούσε, όπως είπε, στην ψυχή της.

«Ο δάσκαλος του γέλιου», όπως τον περιέγραψε, έγινε η αφορμή να ξεκινήσει και εκείνη να γράφει για να μιλήσει γι’ αυτά που συμβαίνουν στο σήμερα, «αφού δεν υπάρχει πια Ψαθάς και Τσιφόρος».

Αυτό είναι και το πνεύμα που διατρέχει την απόδοση του κείμενου από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, αλλά και το νέο «ανέβασμα» της Μαντάμ Σουσού, που συμπίπτει με τα 38 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Πόντιου συγγραφέα.


. Ο Δημήτρης Ψαθάς κατά την ανάγνωση έργου του με τη Μαίρη Αρώνη και τον Μίμη Φωτόπουλο (φωτ.: αρχείο Λένας Νίτσου)

Για την ιστορία
Πιθανόν δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το θεατρικό έργο που έγραψε ο Δημήτρης Ψαθάς το 1942 με βάση το βιβλίο που είχε προκύψει από τη συρραφή των ευθυμογραφημάτων, τα οποία από το 1938 δημοσίευσε στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό Θησαυρός, είναι το μοναδικό που ο συγγραφέας κράτησε αδημοσίευτο. Και αυτό γιατί όπως έλεγε ο ίδιος δεν ήθελε να κακοπέσει και να κακοερμηνευτεί η αγαπημένη του Σουσού. Την επιθυμία του σεβάστηκε και η οικογένειά του.

Λίγοι επίσης γνωρίζουν ότι εκτός από τις επιτυχημένες μεταφορές του έργου στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση, η Μαντάμ Σουσού έχει γίνει και ταινία. Και αυτό επειδή η ταινία δεν σώθηκε στις μέρες μας. Το 1948 όμως η Μαντάμ Σουσού μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Το σενάριο της κινηματογραφικής της μεταφοράς υπέγραφε ο Νίκος Τσιφόρος, τη σκηνοθεσία ο Τάκης Μουζενίδης, τη μουσική ο Κώστας Γιαννίδης, τη φωτογραφία ο Γιάννης Δριμαρόπουλος, και την παραγωγή η ΜΕΓΑ ΦΙΛΜ.

Στην ταινία αυτή πρωταγωνίστησαν λαμπρά ονόματα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου: Μαρίκα Νέζερ (Σουσού) Βασίλης Λογοθετίδης (Παναγιωτάκης), Γιώργος Παππάς (Καντακουζηνός. Δίπλα τους στους ρόλους των χαρακτήρων του Βύθουλα αλλά και του Κολωνακίου, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Χρήστος Τσαγανέας, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Λαυρέντης Διανέλλος, η Λέλα Πατρικίου, ο Ερρίκος Κονταρίνης, απολαυστικοί στους ρόλους τους σε φωτογραφίες που σώζονται στο αρχείο του συγγραφέα, αλλά και σε διαφημίσεις της ταινίας στον τύπο της εποχής. 

Η πρωταγωνίστρια Μαρίκα Νέζερ, θυμόταν χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της: «Στην πρεμιέρα της Μαντάμ Σουσούς στον κινηματογράφο Ρεξ, οι ουρές του κόσμου έφταναν μέχρι τη Θεμιστοκλέους!». Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 2 Μαΐου 1948 (Κυριακή του Πάσχα) στους τρεις κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας (Ρέξ, Αττικόν, Άστυ) και στον Πειραιά (στον κινηματογράφο Καπιτόλ) και έκοψε 93.498 εισιτήρια!

Και για όσους έχουν απορία, ναι η Μαντάμ Σουσού ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν η γυναίκα αγαπημένου φίλου του Δημήτρη Ψαθά αυτή που ενέπνευσε τον συγγραφέα για να πλάσει στη συνέχεια με μαεστρία και χιούμορ τη φαντασμένη ηρωίδα του, που αφού κυνηγήσει χωρίς μέτρο το όνειρό της και τη ματαιοδοξία της στο Κολωνάκι θα επιστρέψει στον Μπύθουλα και τον άνδρα της.

  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός της παράστασης