6 Οκτώβριος 2017, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2017, 20:34

Νέος μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος

  • Νέος μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος

Νέος μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εξελέγη σήμερα ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος, μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Ο μητροπολίτης Στέφανος (κατά κόσμον Αριστοτέλης Τόλιος) γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας το 1960. Έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Το 1984 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος υπό του μακαριστού μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

Υπηρέτησε ως διάκονος στους Ιερούς Ναούς Παναγίας της Δεξιάς και του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, αναλαμβάνοντας συγχρόνως και τη γραμματεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Επί δεκαετία υπηρέτησε και ως ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης. Την 27η Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, λαμβάνοντας το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη, και τοποθετήθηκε ως ιερατικός προϊστάμενος και πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του ιερού βυζαντινού Ναού των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1994 μετατέθηκε και ορίσθηκε προεδρεύων των επιτροπών του ιερού προσκυνηματικού και καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Επίσης από το 1989 ορίσθηκε υπεύθυνος εφημέριος των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε αξιόλογο πνευματικό, κηρυκτικό και ποιμαντικό έργο. Μιλά αγγλικά και γαλλικά. Την 10η Ιουνίου 2010, με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτη Άνθιμου, ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωτοσύγκελου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο πρωτοσύγκελος της ΙΜ Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, εξελέγη από το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, νέος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Ο κ. Θεόκλητος (κατά κόσμον Δημήτριος Λαμπρινάκος), γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1967. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά αγγλικά και γνωρίζει την αραβική γλώσσα.