6 Οκτώβριος 2017, 14:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2017, 15:27

Νόμπελ Ειρήνης 2017 με μήνυμα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ για τα πυρηνικά

  • Νόμπελ Ειρήνης 2017 με μήνυμα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ για τα πυρηνικά
    Αριστερά η Μπεατρίς Φιν εκτελεστική διευθύντρια της ICAN, στο κέντρο ο Ντάνιελ Χόγκστα συντονιστής της διεθνούς καμπάνιας, και δεξιά η Γκρέθε Όστερν μέλος της οργανωτικής επιτροπής (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)

Με το σκεπτικό ότι ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι σήμερα περισσότερο ορατός απ’ ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό, η Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Ειρήνης 2017 στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Πρόκειται για έναν «συνασπισμό» μη κυβερνητικών οργανώσεων από περισσότερες από 100 χώρες. Δημιουργήθηκε στην Αυστραλία και η επίσημη ανακοίνωσή του έγινε το 2007 στη Βιέννη.

«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά οπλοστάσια τους και ο κίνδυνος να προμηθευθούν περισσότερες χώρες πυρηνικά όπλα είναι πραγματικός, όπως δείχνει η Βόρεια Κορέα», σημείωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν. Ακόμα, κάλεσε τις πυρηνικές δυνάμεις να ξεκινήσουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις» σχετικά με την κατάργηση του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Το περασμένο Ιούλιο συνολικά 122 χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Ωστόσο, εκτός των συνομιλιών παρέμειναν κράτη που διαθέτουν πυρηνικά, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις πυρηνικές δυνάμεις, καθώς πέντε ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανικά πυρηνικά όπλα, βάσει συμφωνίας  για την κατανομή τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

 
(Φωτ.: EPA / Tim Wright)

Επιπλέον, το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θεωρείται ότι έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εκτός από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, κυριαρχεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Από τη μεριά της ICAN η εκτελεστική διευθύντρια Μπεατρίς Φιν μιλώντας στο Reuters επισήμανε ότι το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για να ασκηθεί πίεση ώστε να υπογράψουν όσο το δυνατό περισσότερες χώρες τη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών. Απευθυνόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα, η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά είναι παράνομη, «και πρέπει να σταματήσουν».

Η Ντανιέλα Βαράνο, εκπρόσωπος της ICAN, δήλωσε επίσης στο Reuters ότι η οργάνωση είναι ενθουσιασμένη και εξήγησε ότι πρόκειται για μια αναγνώριση του έργου που έχουν κάνει οι ακτιβιστές, και κυρίως οι Hibakusha οι οποίοι είναι επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία. «Οι μαρτυρίες τους ήταν κρίσιμης σημασίας», κατέληξε.