5 Οκτώβριος 2017, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2017, 20:59

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017: Ποιος είναι ο Καζούο Ισιγκούρο

  • Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017: Ποιος είναι ο Καζούο Ισιγκούρο
    (Φωτ.: EPA / Andreu Dalmau)

Μετά το περσινό… κάζο με τον Μπομπ Ντίλαν, η Σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να κάνει στροφή στην παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας και να απονείμει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας στον βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο για το σύνολο του έργου του. «Στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του αποκάλυψε την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», αναφέρει στο σκεπτικό της η Ακαδημία.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 945.000 ευρώ.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1954 στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η οικογένειά του μετακόμισε όταν ήταν 5 ετών στη Βρετανία. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ενώ πήρε το μάστερ του στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Το έργο που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο είναι Τ’ απομεινάρια μιας μέρας (1993). Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1 εκατ. αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα, κέρδισε το βραβείο Μπούκερ, και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζέιμς Άιβορι κάνοντας εισπρακτική επιτυχία.

Συνολικά έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα: Το πρώτο του A Pale View of Hills (1982), που ήταν και η διατριβή του, κέρδισε το βραβείο Oυίνιφρεντ Xόλντμπι. Tο An Artist of the Floating World (1986) βραβεύτηκε με τα βραβεία Oυίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Mπούκερ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο απαρηγόρητος (1997, βραβείο Tσέλτενχαμ), τα Tότε που ήμασταν ορφανοί (2001) και Μη μ' αφήσεις ποτέ (2005), τα οποία ήταν επίσης υποψήφια για το βραβείο Mπούκερ, και το έργο Θαμμένος γίγαντας (2015).

Το 1998 ο Καζούο Ισιγκούρο χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τη Σουηδική Ακαδημία, το BBC επικοινώνησε μαζί του. «Παραδέχτηκε ότι κανείς από την επιτροπή δεν είχε μιλήσει μαζί του, και δεν ήταν σίγουρος ότι δεν επρόκειτο για φάρσα», αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο.

Η πρώτη δήλωση του συγγραφέα στο BBC ήταν ότι πρόκειται για μια εκπληκτική τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει ότι ακολουθεί τα βήματα σημαντικών συγγραφέων. «Και αυτός είναι ένας εξαιρετικός έπαινος», πρόσθεσε. Ακόμα, τόνισε πως ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο νομπελίστας.