5 Οκτώβριος 2017, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2017, 11:14

Ανησυχία στη Θεσπρωτία: Τα αγριογούρουνα περισσότερα από τις κότες!

  • Ανησυχία στη Θεσπρωτία: Τα αγριογούρουνα περισσότερα από τις κότες!
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώτα Κορμπάκη)

Είναι ένα φαινόμενο που γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας: Αγριογούρουνα κυριολεκτικά φτάνουν μέχρι τις πόρτες των σπιτιών σε αναζήτηση τροφής. Στα ακριτικά χωριά των Φιλιατών στη Θεσπρωτία, όμως, «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες», όπως περιγράφουν παραστατικά οι κάτοικοι.

Η εμφάνιση των αγριογούρουνων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι καθημερινή, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προς το παρόν έχουν προκαλέσει ατυχήματα μόνο με υλικές ζημιές, αλλά η καταστροφή σε καλλιέργειες είναι μεγάλη. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιστημονικός συνεργάτης της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου σημειώνει ότι ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων οφείλεται στην εγκατάλειψη της υπαίθρου από τον άνθρωπο. «Βρήκαν περισσότερο ζωτικό χώρο και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής τους. Αυξάνονται πιο εύκολα. Κάθε γέννα αγριογούρουνου, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, έχει αναπροσαρμοστεί σε 8-12 άτομα», σημειώνει. Επιπλέον η ξηρασία δεν βοηθά το άγριο ζώο να σκάψει τη γη και να βρει ρίζες για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες. Μάλιστα, οι κυνηγοί επισημαίνουν ότι τα θηράματα είναι εξαιρετικά αδύνατα.

Άλλος ένας παράγοντας, κατά την Κυνηγετική Ομοσπονδία, είναι οι πολλές απαγορεύσεις κυνηγιού και ο καθορισμός καταφυγίων άγριας ζωής. Μόνο στην Ήπειρο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί γύρω στις 270 παρέες κυνηγών αγριόχοιρου και τα θηράματα ανέρχονται περίπου στα 9.000 άτομα.

Ο γενικός γραμματέας της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως παλιός κυνηγός αγριόχοιρου, εκφράζει την ανησυχία του και τονίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποια μεταδοτική ασθένεια τότε το είδος θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση, όπως συνέβη πριν από το 1940 στην περιοχή. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπερπληθυσμού ζητά από την πολιτεία να αναπροσαρμόσει την απόφαση για τα κυνηγητικά καταφύγια και να χρηματοδοτήσει τους κυνηγετικούς συλλόγους από το Πράσινο Ταμείο για να εκδίδονται περισσότερες άδειες.