4 Οκτώβριος 2017, 21:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2017, 22:13

Η Ιρλανδία στέλνει το Facebook στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

  • Η Ιρλανδία στέλνει το Facebook στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
    (Φωτ.: EPA / Ritchie B. Tongo)

Στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να δοθεί η συνέχεια στη μακροχρόνια νομική διαμάχη του Αυστριακού Μαξ Σκρεμς και του Facebook. Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι ο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας αναμένεται να στείλει την υπόθεση στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρό της βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης μεταφέρει δεδομένα των χρηστών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, που ενδεχομένως θα διαρκέσει μήνες, θα μπορούσε να επηρεάσει χιλιάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα.

Το 2012 ο τότε φοιτητής Μαξ Σκρεμς είχε υποβάλει αίτημα παραπόνων στο Facebook υποστηρίζοντας ότι ο όγκος των δεδομένων που συλλέγει η σελίδα για αυτόν ως χρήστη παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται στη συγκεκριμένη υπόθεση», αναφέρει το BBC επικαλούμενο τη γνώμη ειδικών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξαρτάται από τις αποκαλούμενες τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες (SCC) και τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο τις χρησιμοποιεί για τη μεταφορά δεδομένων. Οι εταιρείες τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες διαθέτουν κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο, έχουν την ανάγκη να μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ τους προκειμένου να διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών. Οι SCC παρέχουν τις νομικές βάσεις για εκατομμύρια μεταφορές δεδομένων ημερησίως στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία και πολλές άλλες χώρες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Business Software Alliance, η οποία ενεργεί ως ειδικός στην υπόθεση.

«Οι τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες παρέχουν κρίσιμες εγγυήσεις ότι τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών προστατεύονται μόλις μεταφερθούν σε εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες του κόσμου και χρησιμοποιούνται από χιλιάδες επιχειρήσεις για τη λειτουργία τους», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση το Facebook, και παράλληλα τονίζει ότι είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους.