4 Οκτώβριος 2017, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2017, 12:57

Στον Άρειο Πάγο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ο Ρώσος χάκερ

  • Στον Άρειο Πάγο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ο Ρώσος χάκερ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Την απόφαση να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ρώσος χάκερ που συνελήφθη το καλοκαίρι στη Χαλκιδική έλαβε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, και πλέον η υπόθεση οδηγείται στον Άρειο Πάγο. Ο 38χρονος κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin). Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές πιστεύουν ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη εγκληματικών ομάδων.

Ταυτόχρονα με την έκδοσή του, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παραδοθούν στις ΗΠΑ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψη.

Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προσέφυγαν οι συνήγοροι του 38χρονου. Ένας από αυτούς, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα της έφεσης να είναι καλύτερο, «διότι οι νομικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση του πελάτη μας στην Αμερική δεν συντρέχουν στην υπόθεση αυτή».

Ο Ρώσος χάκερ ισχυρίζεται ότι υπήρξε απλός τεχνικός σύμβουλος της πλατφόρμας BTC-e. Την έκδοσή του έχει ζητήσει και η Ρωσία, η οποία τον κατηγορεί για απάτη. Το συγκεκριμένο αίτημα θα προσδιοριστεί και θα συζητηθεί εντός των επόμενων ημερών. Αν και ο 38χρονος αρνείται την κατηγορία, εντούτοις συναινεί να εκδοθεί στην πατρίδα του, με δεδομένο ότι πρόκειται και για πολύ μικρότερης βαρύτητας αδίκημα.