3 Οκτώβριος 2017, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2017, 14:17

Παρουσιάστηκαν «Οι ρίζες μας», ένας ύμνος στην ιστορία των Ποντίων

  • Το βιβλίο «Οι Ρίζες μας» για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Γυμνάσια και Λύκεια Κιλκίς
    Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου (φωτ.: Θεόφιλος Κυριακίδης)

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωρυγίου ξύπνησαν μνήμες της προσφυγιάς και των τραγικών καταστάσεων που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι κατά τη μελανότερη περίοδο της ιστορίας, τα χρόνια της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Χωρυγίου με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου Οι ρίζες μας, της φιλολόγου και δασκάλας ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του πατέρα της Νίκου Κωνσταντινίδη, εκπαιδευτικού, θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν.

Δεν ήταν απλώς μια παρουσίαση, ήταν ένας ύμνος στα πάθη των Ποντίων.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης με μεστό και συγκινητικό λόγο αναφέρθηκαν στο βιβλίο που είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τη διαδρομή των Ποντίων από τον Πόντο στον Καύκασο κι από εκεί στο Χωρύγι Κιλκίς. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αθανάσιος Ακριτίδης (εισαγγελέας) ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τέτοιου είδους βιβλία για την τοπική ιστορία, ο Ανανίας Τσιραμπίδης (ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ) ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου, ο Χρήστος Νικολαΐδης (πρώην διευθυντής ΑΤΕ) ο οποίος παρουσίασε τους συγγραφείς, και ο Βλάσης Αγτζίδης (δρ Σύγχρονης Ιστορίας) ο οποίος στάθηκε στην ιδιαιτερότητα του Κιλκίς ως προσφυγογενούς τόπου και στην ανάγκη καταγραφής της ιστορίας του. Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν έντονη η συγκίνηση και η νοσταλγία για τις αλλοτινές εποχές και τις μνήμες που ανασύρει το βιβλίο.


Αθ. Ακριτίδης, Ν. Κωνσταντινίδης, Αρχ. Κωνσταντινίδου, Αν. Τσιραμπίδης, Ν. Αφεντουλίδης, Βλ. Αγτζίδης

Οι συγγραφείς του βιβλίου στην ομιλία τους αναφέρθηκαν στους λόγους που τους παρότρυναν να ασχοληθούν με τη συγγραφή του βιβλίου. Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου επισήμανε την ανάγκη να γίνουν γνωστές στους νέους πολλές πτυχές του ποντιακού πολιτισμού και να υπερασπιστούν οι Πόντιοι την ιστορία τους, ενώ ο Νίκος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε σε στιγμές από τα ταξίδια του στον Πόντο και τον Καύκασο, και σε προγόνους που διαδραμάτισαν καίριο και ξεχωριστό ρόλο σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.


Νίκος Κωνσταντινίδης

Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου, ενώ το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Ταχτσίδης, ο πρώην Εισαγγελέας Εφετών Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Αναστάσιος Αμανατίδης, ο πρώην πρόεδρος ΔΙΣΥΠΕ και ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ο γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ Βασίλης Μωυσίδης, η ταμίας της ΔΙΣΥΠΕ Γεωργία Κυριακίδου και πολλοί άλλοι.

  • Φωτογραφίες: Θεόφιλος Κυριακίδης.