1 Οκτώβριος 2017, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2017, 09:40

Το πρωινό που ρίχνει τη χοληστερίνη

  • Το πρωινό που ρίχνει τη χοληστερίνη
    (Φωτ.: EPA / How Hwee Young)

Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να προληφθεί αποτελεσματικότερα με μία διατροφή η οποία περιλαμβάνει χυλό με βρώμη, αντί της λήψης στατινών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόκειται για το porridge, τo αγαπημένο πρωινό των Άγγλων, που καταναλώνεται κυρίως τις κρύες μέρες του χειμώνα και αποτελείται από νιφάδες βρόμης και γάλα ή νερό.

Τα τελευταία χρόνια το porridge έχει μετατραπεί στο ιδανικό πρωινό όσων προσέχουν τη διατροφή τους και φροντίζουν να τρέφονται υγιεινά και θρεπτικά.

Οι καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου πρωινού, οφείλονται στη βρόμη και συγκεκριμένα στη Β-γλυκάνη, η οποία μειώνει τη χοληστερόλη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Η Β-γλυκάνη βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως όμως στη βρώμη και το κριθάρι. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση βρόμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια Β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%.

 Β-γλυκάνη vs στατινών
Η Β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που επιβραδύνει τη μεταφορά των τροφίμων στο έντερο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν. Επιπλέον, δεσμεύει τη χοληστερόλη, καθώς διέρχεται από το έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3 γραμμαρίων Β-γλυκάνης από βρώμη, πίτουρο βρώμης, κριθάρι, πίτουρο κριθαριού ή από μίγματα των εν λόγω Β-γλυκανών σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι στατίνες, από την άλλη, είναι μια ομάδα φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα και συνταγογραφούνται σε όσους έχουν ή κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, έχουν παρενέργειες, όπως ρινορραγίες, πονόλαιμο, κεφαλαλγία, δυσκοιλιότητα, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις και κίνδυνο διαβήτη.

Ο χυλός βρώμης, εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους λόγω της αίσθησης πληρότητας που προκαλεί.

Η βρώμη είναι χαμηλή σε λιπαρά και περιέχει μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πώς θα φτιάξετε χυλό βρώμης
Το καλό είναι ότι χρειάζεστε μόλις 3 συστατικά: δημητριακά (κυρίως βρόμη), ζεστό νερό (ή γάλα) και μέλι/ζάχαρη (ή αλάτι). Βράστε τη βρώμη στο γάλα ή το νερό μέχρι να φτιαχτεί ένας χυλός στον οποίο θα λιώσετε το αλάτι ή το μέλι.

Πολλοί προσθέτουν πολλά ακόμα συστατικά για να το εμπλουτίσουν, όπως ξηρούς καρπούς, βούτυρο, κανέλα κ.τλ. Κρατήστε απλά στο μυαλό σας, ότι όσο πιο πολλά συστατικά προσθέτετε, τόσο ξεφεύγετε από την εκδοχή ενός υγιεινού πρωινού.

Πηγή: onmed.gr