30 Σεπτέμβριος 2017, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2017, 19:50

Βιβλίο για την ιστορία του Αιγάλεω από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ιερά Οδός»

  • Βιβλίο για την ιστορία του Αιγάλεω από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ιερά Οδός»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιερά Οδός» εξέδωσε πρόσφατα ένα πολυσέλιδο σύγγραμμα, με τον τίτλο «ΑΙΓΑΛΕΩ (σελίδες τοπικής πατριδογνωσίας)», που αποτελεί καρπό «πολυετούς, πολύμοχθης και ευσυνείδητης ερευνητικής εργασίας». Στις 570 σελίδες του τόμου αυτού περιλαμβάνονται 50 μικρά και μεγάλα κείμενα, που αναφέρονται στην ιστορία του τόπου, την τοπογραφία, την παιδεία, τα μνημεία κτλ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να μάθει για τα σημαντικότερα ιστορικά και οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη γέννηση και την εξέλιξη της πόλης, τους πρώτους οικισμούς (Πυριτιδοποιείο, Σωτηράκι, Κτήμα Αλεξάνδρου, Λιούμη κλπ.). Επίσης, θα αντλήσει πληροφορίες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, για τους σημαντικούς καλλιτέχνες που ανέδειξε, για τον βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη, τα οκτώ μεταβυζαντινά εκκλησάκια και τους έξι ενοριακούς ναούς, για την αθλητική ιστορία του Δήμου Αιγάλεω, καθώς και πλήθος άλλων θεμάτων.

Τα κείμενα τεκμηριώνουν περισσσότερες απὸ 400 παλιές και νεότερες φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες, σκίτσα κλπ. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι: Κωνσταντίνος Ι. Δάλκος, φιλόλογος, ο οποίος είχε αναλάβει και τη γενικότερη επιμέλεια της έκδοσης, ο Παναγιώτης Χατζηαντώνογλου, επί τιμή προϊστάμενος του πρώτου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Κωνσταντίνος Μάρκος, θεολόγος, εκπαιδευτικὸς και εθνομουσικολόγος, ο Νίκος Νικολαΐδης, οδοντίατρος και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον τοπικό αθλητισμό, ο Γιάννης Ορφανός, χημικός, καθηγητής του 3ου Λυκείου Αιγάλεω και ο Λάζαρος Πετράκης.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και ώρα 7 μμ στο πνευματικό κέντρο του δήμου «Γιάννης Ρίτσος».

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Κ. Δάλκος και Π. Χατζηαντώνογλου καθώς και ο καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Καραποστόλης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα αναγνώσει η κοινωνιολόγος Νίκη Βελλιανίτη.