29 Σεπτέμβριος 2017, 21:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2017, 21:26

Τι συζήτησαν ο Στάινμαϊερ με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο

  • Τι συζήτησαν ο Στάινμαϊερ με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο
    Ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (φωτ: dw.com)

Με την ιδιότητα του προέδρου της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανίας (OBKD), ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί με τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού προέδρου στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Μιλώντας με την Deutsche Welle, τόσο συμμετέχοντες της εκκλησιαστικής πλευράς όσο και της προεδρίας εξήραν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Ένας από τους βασικούς λόγους της θετικής αντιμετώπισης που χαίρει η ορθόδοξη εκκλησία στη Γερμανία είναι η πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Θέση της είναι ότι οι ορθόδοξοι δεν είναι ξένο σώμα αλλά αδιάσπαστο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας.

Το θέμα της ενσωμάτωσης και οι εμπειρίες της μητρόπολης Γερμανίας ήταν από τα κεντρικά σημεία της σημερινής συνάντησης, όπως και ζητήματα της ορθοδοξία; στην Ελλάδα. Όμως, ο κ. Στάινμαϊερ ζήτησε να ενημερωθεί και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία. Η συζήτηση μάλιστα επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστεί από το 1971.

Το ζήτημα δεν είναι άγνωστο στον Γερμανό πρόεδρο. Ανάλογη συζήτηση είχε κάνει και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιούνιο στο Βερολίνο. Όπως και οι προκάτοχοι του, έτσι και ο κ. Στάινμαϊερ στηρίζει το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκπαίδευση ορθοδόξων θεολόγων στην Τουρκία. Αυτή είναι άλλωστε και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης της απερχόμενης Βουλής.

  • Πηγή: dw.com.