29 Σεπτέμβριος 2017, 19:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2017, 18:35

Ετοιμάστε βαλίτσες: Ο Έλον Μασκ θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη το 2024

  • Ετοιμάστε βαλίτσες: Ο Έλον Μασκ θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη το 2024
    (Φωτ. αρχείου: Twitter / SpaceX)

Ανθρώπους στον Άρη το 2024 στοχεύει να στείλει ο εκατομμυριούχος Έλον Μασκ με ένα διαστημικό σκάφος προηγμένης τεχνολογίας. Μάλιστα, στα φιλόδοξα σχέδια του ιδρυτή των εταιρειών Tesla και Space X, είναι το ίδιο σκάφος να αξιοποιηθεί και στη Γη για να συντομεύσει δραστικά τα υπερατλαντικά ταξίδια, π.χ. μειώνοντας σε μόνο 40 λεπτά την πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης-Σαγκάης.

Ο οραματιστής επιχειρηματίας, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, παρουσίασε τα νέα σχέδιά του στην Αυστραλία, με κεντρικό άξονα, όπως είπε, τη μείωση του κόστους σε σχέση με τον προηγούμενο προγραμματισμό του. Εξήγησε ότι σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τη Space X, έτσι ώστε να εστιασθεί σε μόνο έναν τύπο σκάφους, το οποίο θα κάνει τα πάντα: από πλανητικά έως διαπλανητικά ταξίδια. Το σκάφος με την ονομασία BFR θα μεταφέρει ανθρώπους γρήγορα από τη μία πόλη της Γης στην άλλη, αλλά, επίσης, θα μπορεί να τους πάει στον Άρη.

Το πυραυλικό σύστημα, που θα έχει ύψος περίπου 106 μέτρων και πλάτος εννέα μέτρων, θα εκτοξεύει δορυφόρους, θα συνδέει τη Γη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (όπως κάνουν τώρα τα Falcon 9 και Dragon της Space X), θα ταξιδεύει στη Σελήνη και στον Άρη και κάπου ενδιάμεσα θα μεταφέρει έως 100 επιβάτες από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο στη Γη. Δηλαδή, «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια», αφού, όπως τόνισε ο 46χρονος εφευρέτης και επενδυτής, προέχει η μείωση του κόστους.

Πριν από την επανδρωμένη αποστολή του 2024 στον Άρη, ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι θα προηγηθεί μία μη επανδρωμένη το 2022.

Η κατασκευή του σκάφους θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η επανδρωμένη αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Άρη προγραμματίζεται για μετά από περίπου μία δεκαετία, δηλαδή μετά από εκείνη του Μασκ. Σχέδια για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη κάνουν, επίσης, η Ρωσία, η Κίνα και η ιδιωτική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος της Amazon. Το ταξίδι στον Άρη θα διαρκέσει μεταξύ έξι και εννέα μηνών, ανάλογα με την απόσταση του «κόκκινου πλανήτη» από τη Γη τη στιγμή του ταξιδιού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.