26 Σεπτέμβριος 2017, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2017, 20:22

Αποκαταστάθηκε το βεβηλωμένο ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως

  • Αποκαταστάθηκε το βεβηλωμένο ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως
    Η κινητοποίηση και οι διαμαρτυρίες των περιοίκων έπιασαν τόπο. Αποκαταστάθηκε το ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη (φωτ.: Facebook / Επί μένουμε Πεδίο Άρεως)

Οι έντονες διαμαρτυρίες, η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών – και του pontos-news.gr– και περισσότερο ίσως η ίδια η ντροπιαστική εικόνα του αγάλματος του Αλέξανδρου Υψηλάντη –στον προαύλιο χώρο του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως– με τα ναζιστικά σύμβολα των SS στον μαρμάρινο γιακά του και την εγγραφή «Αρτέμης Μάτσας» με ένα βέλος προς το πρόσωπο του Υψηλάντη, φαίνεται ότι κινητοποίησαν τους αρμοδίους.

Το άγαλμα του Πόντιου πρίγκηπα και ηγέτη της Επανάστασης του 1821 αποκαταστάθηκε πλήρως. Το μνημείο καθαρίστηκε από ειδικό συνεργείο συντηρητών της δ/νσης Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως δήλωσαν μάλιστα στο pontos-news.gr πολίτες, μέλη των κοινοτήτων ενεργών πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία και την ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και με αποκορύφωμα το σαββατοκύριακο συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής κλάδεψαν, καθάρισαν τις παραμελημένες γωνιές του πάρκου και αποκατέστησαν το φωτισμό, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτος το τελευταίο διάστημα. 

Το μείζον πρόβλημα της περιοχής βέβαια παραμένει και δεν είναι άλλο από την γκετοποίηση της πλευράς του πάρκου προς την οδό Μαυρομματαίων, που έχει μετατραπεί σε άντρο ναρκομανών και κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται σεξουαλικά νεαρά παιδιά. Πρόβλημα σοβαρό, χρόνιο και δισεπίλυτο που σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιστασιακές προσαγωγές εμπλεκομένων.

Οι κάτοικοι της περιοχής πάντως συνδέουν την άμεση αντίδραση της Περιφέρειας και τις εντατικές εργασίες αποκατάστασης των τελευταίων ημερών με τη δράση «Φωτίζουμε το Πεδίον του Άρεως που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμοδίων αναφορικά με τα χρόνια προβλήματα του Πεδίου του Άρεως. Τη δράση οργανώνουν οι κοινότητες Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά», Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως, Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως και Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως, που καλούν όλους τους πολίτες να δώσουν το παρών  στις 19:00 στο Άγαλμα της Αθηνάς.


Ερασιτεχνικό βίντεο των διοργανωτών για την προώθηση της δράσης «Φωτίζουμε το Πεδίον του Άρεως»

«Το μνημείο του Υψηλάντη και τα φώτα είναι από τα… εύκολα προβλήματα του Πάρκου. Ελάτε να δηλώσουμε ότι νοιαζόμαστε για τα θεμελιώδη: το πράσινο, την καθαριότητα, την ασφάλεια. Ελάτε να απαιτήσουμε την εκδίωξη των εμπόρων ναρκωτικών και του κυκλώματος που εκμεταλλεύεται σεξουαλικά παιδιά στην εφηβεία. Ελάτε να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση μίας "φωτεινής" λειτουργίας του πάρκου ως χώρου ανοιχτού και φιλόξενου προς όλους. […]

»Ζητούμε ένα "φωτεινό" πάρκο και όχι απλά φωτισμένο. Αφήνουμε στην άκρη τις πολιτικές μας τοποθετήσεις και διεκδικούμε όλοι μαζί το Πεδίο του Άρεως που αξίζει στις ζωές μας», αναφέρουν οι διοργανωτές στην ανάρτηση-κάλεσμα στο Facebook.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε από τους διοργανωτές και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία στην απαντητική επιστολή της υποστήριξε ότι δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, σημειώνοντας με αιχμή ότι «το ενδιαφέρον της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για το Πεδίο του Άρεως δεν χρονολογείται τις “τελευταίες πέντε ημέρες”, αλλά από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας».

Τη δράση «Φωτίζουμε το Πεδίον του Άρεως» θα βιντεοσκοπήσουν η σκηνοθέτης Όλγα Μαλέα με τον διευθυντή φωτογραφίας Γιάννη Δασκαλοθανάση.