26 Σεπτέμβριος 2017, 11:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2017, 11:51

Προσφυγικό: Έκθεση-κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελλάδα

  • Προσφυγικό: Έκθεση-κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελλάδα
    Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ιδιαίτερα επικριτική, ειδικά για τη συνεχιζόμενη κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών και για τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι ενήλικες μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι η έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CTP) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής ήρθαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2016 προκειμένου να εξετάσουν κυρίως τις συνθήκες στα hotspot στα νησιά, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Στις δομές της Μόριας και της ΒΙΑΛ, σε Λέσβο και Χίο αντίστοιχα, διαπιστώθηκαν υπερπληθυσμός και υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ανεπάρκειες σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική περίθαλψη, τη βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες και τη νομική υποστήριξη. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, θεωρούνται από την CTP ότι έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στα hotspot.

Επιπλέον, υπήρξαν μεμονωμένες καταγγελίες από ασυνόδευτα παιδιά στη Μόρια για κακομεταχείριση και βία από αστυνομικούς.

Στην έκθεση επισημαίνονται ιδιαίτερα οι περιπτώσεις των ανηλίκων, για τους οποίους οι συνθήκες διαβίωσης θεωρούνται ιδιαίτερα κακές και ανεπαρκείς. Ωστόσο, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την παροχή πρόσθετων καταλυμάτων· ζητείται, όμως, να επανεξεταστεί η προσέγγιση της «προστατευτικής κράτησης» στην Αμυγδαλέζα και στην Πέτρου Ράλλη. «Η τοποθέτηση των ασυνόδευτων παιδιών, πολλά από τα οποία έχουν βιώσει τραυματικά ταξίδια και εμπειρίες, σε αυτές τις εγκαταστάσεις κράτησης για πολλές εβδομάδες ή μήνες είναι δύσκολο να κατανοηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Καταγγελίες για βία και σωματική κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς υπήρξαν και από ενήλικες που κρατούνται στην Πέτρου Ράλλη και σε δομές στη Θεσσαλονίκη. Η CTP ζητά να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, και χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις συνθήκες κράτησης στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα.

Τι απαντούν οι ελληνικές Αρχές
Από τη μεριά τους, τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντούν ότι λειτουργούν με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και υπογραμμίζουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Για τον υπερπληθυσμό στα hotspot τονίζεται ότι έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες για να μετριαστεί το φαινόμενο, και για τα αιτήματα ασύλου διευκρινίζεται ότι ο μέσος χρόνος για την έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων είναι 42 ημερολογιακές ημέρες. Σχετικά με την αστυνομική βία που καταγγέλθηκε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις διεξάγουν προκαταρκτική διοικητική έρευνα.