26 Σεπτέμβριος 2017, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2017, 10:05

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Η Τουρκία ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τα σύνορα με το Ιράκ (χάρτης)

  • Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Η Τουρκία ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τα σύνορα με το Ιράκ (χάρτης)
    Φωτογραφία από τα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα από το Ιράκ (φωτ.: EPA / Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Με τον τουρκικό στρατό να διεξάγει μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με το Ιράκ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει «μια βραδιά μπορεί να έρθουμε», ολοένα και περισσότεροι αναλυτές δεν θεωρούν απίθανο η Τουρκία να αμφισβητήσει τα σύνορα με το Ιράκ, ως μια απάντηση στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά προκειμένου να μάθουμε το αποτέλεσμα, ωστόσο η επικράτηση του «Ναι» θεωρείται σχεδόν βέβαιη, και έτσι η Άγκυρα σχεδιάζει την «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hürriyet τη Δευτέρα, η Τουρκία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ, με δεδομένο και ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε στις 22 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ το 1926 και το 1946, οι οποίες περιλαμβάνουν συμφωνίες για το απαραβίαστο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, «θα συζητηθούν διεξοδικά στη διεθνή σκηνή».


(Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr)

Η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τις κυρώσεις που σχεδιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την προτεραιότητα να είναι, σε πρώτη φάση, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, καθώς και η άσκηση έντονης διπλωματικής πίεσης στην κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί.

«Το δημοψήφισμα του KRG για την ανεξαρτησία απειλεί άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και είναι ένα σοβαρό λάθος που απειλεί την πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, καθώς και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», είχε ανακοινώσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από διμερείς και διεθνείς συμβάσεις σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι περίπου το 70% όλων των εξωτερικών αναγκών στο βόρειο Ιράκ καλύπτονται από την Τουρκία, οπότε το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει τη συνοριακή πύλη του Χαμπούρ, κάτι που ήδη έγινε, και να παγώσουν οι εξαγωγές. Έτσι, οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την KRG θα σταματήσουν, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας. Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να πιέσει το Ιράν και την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα.