25 Σεπτέμβριος 2017, 23:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2017, 23:24

Έλληνες και Γερμανοί στηρίζουν το θεσμό του Συμποσίου Φιλοσοφίας στη Σαμοθράκη

  •  Έλληνες και Γερμανοί στηρίζουν το θεσμό του Συμποσίου Φιλοσοφίας στη Σαμοθράκη
    Οι δήμοι Χoχενστάιν και Σαμοθράκης συνεργάζονται υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (φωτ.: Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης)

Η διαχείριση αποβλήτων, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η βιόσφαιρα, ο τουρισμός, το μάρκετινγκ, αλλά και η φιλοσοφία και ο πολιτισμός βρέθηκαν στην ατζέντα της πρόσφατης επίσκεψης του δημάρχου Χόχενσταιν, ΓιόχενΤσέλλερ και του τέως δημάρχου Γκράφενμπεργκ, Χόλγκερ Ντέμπεκ στη Σαμοθράκη, μετά από πρόκληση του δημάρχου του νησιού Αθανάσιου Βίτσα.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Θάσου, Μαρία Παπαθανασίου στην Κεραμωτή και ακολούθησε συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο με τον Αθανάσιο Βίτσα, και τον αντιδήμαρχο Σαμοθράκης, Χρήστο Πρόξενο,  καθώς και εκπροσώπους του τοπικού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΔΙΑΑΜΑΘ / ΠΑΜΘ).

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για τη Σαμοθράκη, καθώς και η προοπτική εγκατάστασης δυο ανεμογεννητριών στο άμεσο μέλλον, δυο θέματα στα οποία γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων. Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους των επαγγελματιών του νησιού.


(Φωτ.: Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης)

Παρουσία του δημάρχου Σαμοθράκης, του προέδρου της Επιτροπής Τοπικής Οικονομίας, Χρήστου Βογιατζή και της εκπροσώπου του φορέα «Βιώσιμη Σαμοθράκη» (τοπικός σύλλογος για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της Σαμοθράκης), Carlota Maranon Marquina συζητήθηκε η συνέχιση του Φιλοσοφικού Συμπόσιου στη Σαμοθράκη, ο φάκελος της υποψηφιότητας του Πάρκου Βιόσφαιρας για ένταξη στην UNESCO και η ανάπτυξη μονοπατιών πολιτισμού στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό οι δυο Γερμανοί προσκεκλημένοι δέχθηκαν τιμητική πρόσκληση της οικογένειας Έκκερχαρντ και Ρούθ Άουθ για το Φιλοσοφικό Συμπόσιο.

Η συνέχιση και ενίσχυση του θεσμού του ετήσιου Φιλοσοφικού Συμποσίου στη Σαμοθράκη συζητήθηκε εκτενώς, ενώ η γερμανική πλευρά τόνισε την υποστήριξή της προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.