25 Σεπτέμβριος 2017, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2017, 15:14

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Με πόλεμο απειλεί ο Ερντογάν

  • Οι Τούρκοι μπήκαν στη Συρία με στόχο να περιορίσουν τους Κούρδους 2
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Sedat Suna)

«Μια βραδιά μπορεί να έρθουμε». Με αυτή τη φράση, και τη διευκρίνιση ότι ο τουρκικός στρατός δεν μετακινήθηκε στο Σιλόπι άσκοπα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χτύπησε το… τύμπανο του πολέμου με αφορμή το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Αν και το αποτέλεσμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα –αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι περισσότερο ένας μοχλός πίεσης στη Βαγδάτη, και όχι μια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης–, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να απειλήσει ευθέως τον Μασούντ Μπαρζανί.

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει από την περασμένη εβδομάδα μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ανδρέα Ρομπόπολου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει επ’ ουδενί «ένα τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά της». Και συνέχισε: «Όπως καθαρίσαμε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε Τζεράμπλους και αλ Μπάμπ από τον ISIS, έτσι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας».

Ακόμα, επιβεβαίωσε την είδηση ότι νωρίς το πρωί έκλεισε το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ, και πλέον επιτρέπεται μόνο η διέλευση οχημάτων από την Τουρκία προς το Ιράκ. Τη συγκεκριμένη κίνηση ο Τούρκος πρόεδρος την ενέταξε στη δέσμη των κυρώσεων απέναντι στους Κούρδους του Ιράκ, και προειδοποίησε ότι τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. «Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε πού θα πουλάει το πετρέλαιό της η διοίκηση του Βορείου Ιράκ», κατέληξε.