25 Σεπτέμβριος 2017, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2017, 15:56

Καθησυχαστικό το ΕΛΚΕΘΕ για τα ψάρια στον Σαρωνικό

  • Καθησυχαστικό το ΕΛΚΕΘΕ για τα ψάρια στον Σαρωνικό
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Περίπου έναν μήνα, όσο διάστημα δηλαδή απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος αναλύσεων, χρειάζεται το ΕΛΚΕΘΕ για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στο οικοσύστημα του Σαρωνικού. Την προηγούμενη εβδομάδα το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» πήρε δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελευσίνας και Αναβύσσου, ξεκινώντας από βάθος 20 μέτρων και πιο κάτω.

Τα δείγματα θα δώσουν απαντήσεις για την κατάσταση του βυθού αλλά και για το πόσο έχει επηρεαστεί η βιοποικιλότητα.

«Το πρόβλημα της ρύπανσης στα ανοιχτά είναι σαφώς μικρότερο. Με το μάτι δεν υπήρχαν ορατές κηλίδες ή ορατά υπολείμματα στην επιφάνεια», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Γιάννης Χατζηανέστης. Σε ό,τι αφορά τα ψάρια, και με δεδομένο ότι οι καταναλωτές στην Αττική φοβούνται να τα βάλουν το πιάτο τους, διευκρίνισε ότι το πετρέλαιο περνά πιο δύσκολα στην τροφική αλυσίδα σε σχέση με άλλες ουσίες, αν και εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από την ποσότητα που μαζεύτηκε, και από το πόσο βαρύ ή ελαφρύ είναι.

«Για τα ψάρια, το ένα θέμα είναι αν επλήγησαν κατευθείαν από την πετρελαιοκηλίδα, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς, αλλά φαίνεται, καθώς τα ψάρια μυρίζουν. Το άλλο θέμα είναι μέσω της τροφικής αλυσίδας, κάτι το οποίο θέλει χρόνο και αυτό θα το μελετήσουμε και θα το δούμε, αλλά ακόμα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα», κατέληξε.