24 Σεπτέμβριος 2017, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2017, 22:14

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της AfD στο Βερολίνο

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της AfD στο Βερολίνο
    Διαδηλωτές με συνθήματα κατά του ναζισμού μπροστά από το νυχτερινό κέντρο όπου η AfD διοργάνωσε το μετεκλογικό πάρτι (φωτ.: EPA / Thorsten Wagner)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στο ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) οργανώθηκε στο κέντρο του Βερολίνου, κοντά στην Αλεξάντερ Πλατς, όπου γινόταν το εκλογικό πάρτι του κόμματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.000 και η προσέλευση του κόσμου συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (21:54)

Με συνθήματα όπως «Κάτω οι Ναζί», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD», οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίδρασή της στη μεγάλη εκλογική επιτυχία της AfD.

Σύμφωνα με τα exit polls αλλά την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από 13%.

Αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Εβραϊκές οργανώσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξέφρασαν την ανησυχία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. «Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στην Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.

«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους», επισημαίνει.

Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τη «μεγαλύτερη πρόκληση» μετά το 1949, σημειώνει το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων της Γερμανίας. «Δυστυχώς, οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα», δήλωσε ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Συμβουλίου. «Ένα κόμμα που ανέχεται στις τάξεις του ιδέες της άκρας δεξιάς και περιφρονεί τις μειονότητες στη χώρα μας εκπροσωπείται όχι μόνο σε σχεδόν όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια, αλλά και στην Μπούντεστακ», κατήγγειλε.

Για τη Γερμανία αυτή είναι «η μεγαλύτερη δημοκρατική πρόκληση μετά το 1949», συνεχίζει ο Σούστερ. «Αναμένω από τις δημοκρατικές μας δυνάμεις να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο του AfD και να ξεσκεπάσουν τις κενές και λαϊκιστικές υποσχέσεις του», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ